„Drumul lui Băsescu” se întoarce la faza studiilor de fezabilitate

După ce activiştii de mediu şi lipsa finanţării au stopat continuarea lucrprilor la DN 66 A, cunoscut ca „Drumul lui Băsescu”, acesta are acum o şansă să continue. Cu condiţia ca ministeriabilii de la Transporturi să treacă de faza studiilor de fezabilitate.

drumul-lui-basescu-mai-rapid-decat-autostrada-bechtel-18340236

Potrivit unor informaţii, în 2014 s-au alocat din fonduri europene nu mai puţin de 58 de milioane de euro pentru continuarea programului de reabilitare a DN 66A Câmpu lui Neag – Herculane, dar niciun leu din această sumă nu s-a cheltuit şi asta din cauza unui proces aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care activiştii de mediu cereau stoparea lucrărilor care ar distruge ultimul peisaj forestier intact din Europa. În primăvara acestui an instanţa s-a pronunțat şi nu a dat câştig de cauză activiştilor, dar lucrările  la „Drumul lui Băsescu” tot nu s-au reluat. Ministerul Transporturilor vine, însă, cu primele veşti  bune. Iulian Ghiocel Matache, ministrul Transporturilor, a anunţat că „În prezent, sectorul de drum naţional DN 66A cuprins între km 47 + 600 şi 109 + 308 figurează în evidenţele CNADNR ca drum pietruit. În vederea aducerii sectoarelor de drum naţional DN 66A la o stare de vabilitate corespunzătoare, CNADNR a inclus în programul său de proiectare privind elaborarea documentaţiei tehnico – economice revizuire/actualizare studiu de fezabilitate pentru drum de legătură DN 66A km 47 + 600 şi 66 + 204, Câmpu lui Neag – Cerna. Procedura demarată în anul 2014 a fost anulată, întrucât au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/ sau neconforme. Procedura va fi reluată conform prevederilor legale şi corespunzătoare limitelor bugetare aprobate în acest sens. Al doilea obiectiv este elaborarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea DN 66A km 66 + 204 – km 109 + 308. În data de 13.08 au fost deschise ofertele, în present procedura se află în faza de evaluare a ofertelor depuse”. Ministerul Transportului nu vorbeşte, însă, despre sursa de finanţare, însă chiar şi aşa sunt primii paşi care se fac înainte de la stoparea proiectului de modernizare a DN 66A.

Construcţia DN66A a început în anul 2002, asta după ce în 1999 drumul forestier care traversa rezervaţiile naţionale Retezat şi Valea Cernei a fost ridicat la rangul de drum naţional. Până acum, au fost construiţi circa 20 kilometri din şosea, de la ieşirea din localitatea Uricani până în zona Câmpuşel, în Parcul Naţional Retezat. În ciuda promisiunilor, ultimul tronson nu a fost nici acum modernizat.

[slideshow_deploy id=’17636′]