8 milioane de euro pentru achiziţia certificatelor de carbon

Complexul Energetic Hunedoara  nu scapă nici în acest an de obligativitatea achiziţionării certificatelor de carbon. Până la data de 30 aprilie trebuie făcută achiziţia lor, iar preţul variază între 7 şi 8 euro pentru o bucată. Societatea are de cumpărat undeva la un milion de certificate.

co2-poza1

“Nu avem certificate, trebuie să cumpărăm. Avem o listă cu priorităţi, iar una din acestea este achiziţionarea certificatelor”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.

Anul trecut, societatea a avut nevoie de peste un milion de certificate, iar anul acesta numărul lor depinde de emisiile de dioxid de carbon emise de cele două termoncetrale.

“În urma unor analize şi în funcţie de cantitatea de gaze emanate se va stabili cantitatea de CO2 eliminată în atmosferă şi astfel vom afla numărul de certificate pe care trebuie să le deţinem”, a mai precizat sursa citată.

Anul trecut, Complexul Energetic Hunedoara a primit amendă de la Garda de Mediu pentru neconformare. Nu mai puţin de 580 de milioane este cuantumul amenzii pentru neachiziţionarea la timp a certificatelor de carbon. Acum societatea încearcă să anuleze amenda în instanţă. În acest sens, a fost depusă pe rolul Judecătoriei Deva un dosar în care CEH se luptă cu Garda de Mediu Hunedoara. Termenul a fost fixat pentru data de 25 februarie.

[slideshow_deploy id=’13836′]