11 escroci au fost reținuți de procurorii DIICOT

 
În urma descinderilor de marți, în mai multe județe printre care și Hunedoara, procurorii DIICOT au decis reținerea a 11 persoane, toate fiind suspectate de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani.  Anchetatorii au cerut judecătorilor Tribunalului Vâlcea emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.
diicot-mascati
Prejudiciul în acest dosar se ridică la 4,5 milioane de euro iar 74 de suspecți au fost ridicați și duși la audieri. Procurorii DIICOT din Vâlcea au destructurat, cu sprijinul unei echipei de anchetă din Germania, o grupare ai cărei membri vindeau fictiv bunuri pe site-uri de profil din străinătate, în acest caz fiind înșelate peste 1.000 de persoane din țară sau din Germania, Cehia, Italia și Franța cu suma de 4,5 milioane euro.
 Procurorii susțin că, în luna aprilie 2015, suspectul R.I.D a inițiat pe raza municipiului București un grup infracțional organizat, format din 74 de suspecți, care a avut ca scop prejudicierea a peste 1.000 de persoane din România, Germania, Cehia, Italia, Franța, cu suma de peste 4,5 milioane euro.
Gruparea era structurată pe trei paliere: primul era format din coordonatorul rețelei și alți membrii care racolau persoane, cetățeni români și străini, dispuse să deschidă conturi bancare; al doilea palier era format din membri care aveau rolul de a lansa ofertele de bunuri fictive pe diferite site-uri de profil din Europa, de a coresponda cu victimele prin intermediul poștei electronice și de a le induce în eroare în vederea transferării sumelor de bani corespunzătoare așa-ziselor bunuri pe care le ofereau în conturile bancare din străinătate puse la dispoziție de către liderul grupului; al treilea palier era format din membri denumiți „săgeți”, care au aveau rolul de a deschide conturi bancare în România și străinătate, pe care le puneau la dispoziția grupului, în schimbul unor sume de bani, explică DIICOT.
Începând cu luna aprilie 2015, membrii grupării au deschis aproximativ 230 conturi în străinătate și aproximativ 120 în România, precizează procurorii.
Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic și finanțare din partea EUROJUST. La acțiune au participat un procuror și trei polițiști din Germania, precum și reprezentantul român la EUROPOL.