Din 2015, proprietarii de apartamente au două drepturi noi

prima-casa-blocata-la-fondul-de-garantare-18373377Legea asociaţiilor de proprietari a suferit două modificări în acest an, introducându-se două drepturi noi pentru proprietarii de apartamente. Acestea vizează, practic, transparenţa activităţii asociaţiilor.

Proprietarii de apartamente au din acest an două drepturi noi, aşa cum reiese din cele două modificări operate în martie şi noiembrie la Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

Situaţia financiară a asociaţiei, transmisă periodic proprietarilor

Proprietarii de apartamente sunt îndreptăţiţi să primească periodic o informare electronică sau scrisă cu privire la situaţia financiară a asociaţiei.

Concret, administratorii trebuie să se ocupe de „informarea trimestrială, în scris sau prin poşta electronică, a proprietarilor, membrii asociaţiei de proprietari, cu privire la situaţia financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări şi plăţi aferente asociaţiei de proprietari”, conform Legii nr. 34/2015, ce se aplică din 15 martie, informeaza avocatnet.ro.

Documentul trebuie să fie semnat de administrator şi contrasemnat de preşedintele şi de cenzorul asociaţiei de proprietari.

Activitatea de informare trimestrială intră în atribuţiile administratorului de bloc, care, în caz de neîndeplinire, poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei.

Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se pot face, în baza sesizării oricărei persoane interesate, de către persoanele împuternicite din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de primari sau împuterniciţii acestora.

Solicitarea de adeverinţe cu cheltuielile de întreţinere

Din 18 noiembrie, proprietarii de apartamente au dreptul să ceară preşedintelui şi administratorului asociaţiei adeverinţe cu situaţia cheltuielilor privind întreţinerea.

„La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor”, prevede Legea nr. 277/2015.

Totodată, proprietarii sunt îndreptăţiţi în continuare să ştie toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi să ceară acces la orice document al acesteia.

În altă ordine de idei, potrivit reglementărilor în vigoare, proprietarii pot să participe (cu drept de vot) la adunarea generală, să-şi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică.

De asemenea, aceştia au dreptul să-şi îmbunătăţească sau modifice proprietatea individuală, însă doar atât timp cât nu pun în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.

Notă: Găsiţi aici un model de cerere pentru eliberarea adeverinţei cu situaţia cheltuielilor de întreţinere.

 

 

[slideshow_deploy id=’20328′]