Composesoratul Iscroni-Aninoasa, aniversare la 100 de ani de la înființare

În comunitatea locală din orașul Aninoasa a avut loc la finalul săptămânii o sărbătoare inedită, dar absolut relevantă pentru viața socială, economică și culturală a acestei localității. Peste 100 de oameni, în cea mai mare parte membri ai Asociației Composesorale Iscroni 2000 au sărbătorit 100 de ani de la înființarea acestuia.

Momentul a fost marcat prin dezvelirea și sfințirea unei plăci aniversare aplicată pe clădirea care găzduiește sediul asociației, dar și prin evocarea istoricului acesteia și a membrilor fondatori, în prezența urmașilor acestora. La eveniment au participat, de asemenea, primarul orașului Aninoasa – Nicu Dunca, primarul municipiului Vulcan – Cristian Merișanu, viceprimarul orașului Aninoasa – Ion Sfia, consilierul județean Alina Dunca, liderii Composesoratelor de la Coroești, Paroșeni și Lupeni – Florin Gălățan, Duțu Manolescu și Ion Hațegan, omul de afaceri Emil Părău, preotul ortodox Andrei Mischie ș.a.

Potrivit izvoarelor istorice, bazele composesoratelor s-au pus la 1848, odată cu Revoluția care a generat profunde schimbări în statele europene, iar acestea au apărut la noi, cu precădere în Transilvania. Așa cum remarca însă etnologul dr. Dumitru Gălățan Jieț într-una din vestitele sale cărți dedicate momârlanilor din Valea Jiului, istoria punerii în comun și a stăpânirii în  devălmășie a unor terenuri de către mai multe familii este însă mult mai veche, ea fiind amintită în Antichitate de Pitagora, care încă de la anul 500 i.Ch. remarca faptul că ”la geți, toate pământurile sunt fără margini, toate locurile sunt stăpânite în comun de cei ce le locuiesc”.

În România, această formă de proprietate avea să fie consfințită prin lege odată cu Reforma Agrară de după Marele Război, cu toate că și în localitățile jiene, ca de altfel în toată Transilvania, composesoratele se aflau deja într-o stare avansată de organizare, fiind înscrise în Cărțile funciare ale vechiului Imperiu Austro-Ungar.

Așa cum aveam să află din documentele oficiale publicate de fostul președinte al asociației, Petru Mihăiță Nistor, în ceea ce privește Composesoratul de la Iscroni, putem socoti drept act oficial de naștere al acestuia, actul de cumpărare al terenurilor înscrie în cartea funciară la numerele 131 și 225 care completau astfel suprafețele montane ale foștilor iobagi din Iscroni, înscrie în CF 163. Acest document datează din 28 octombrie 1923. Atunci, un număr de 90 de săteni aveau să cumpere în comun de la Pietsch Bela și Pietsc Ludovic, dreptul de proprietate asupra pădurilor și pășunilor respective, valoarea tranzacției fiind de 324.000 de lei, o sumă considerabilă pentru acea vreme.

Primul Consiliu de Administrație al Composesoratului Iscroni a fost format din: Vasilie Burlec – Președinte și Lupșa Vasile, Soi Dumitru, Gheorghe Lupșa, Burlec Aurel, Ioan Gugu, Dumitru Helj, Ioan Helj, Rădoi Andronic, Stoica Ioan și Burlec Dan – membrii.

Odată cu instaurarea regimului comunist, terenurile și pădurile composesoratelor au fost confiscate de stat. După Revolutia din 1989, odată cu elaborarea așa-numitei legi Lupu, când au început retrocedările terenurilor confiscate de comuniști, și la Aninoasa, un grup de oameni energici, implicați, hotărâți, provenind din familii ale foștilor proprietari, au făcut demersurile legale pentru retrocedarea proprietăților care au aparținut de drept Composesoratului Iscroni, reușind acest lucru în anul 2000, atunci când s-a înființat Composesoratul Iscroni 2000, care a obținut personalitatea juridică în 11 mai 2000. Din acest grup de inițiativă au făcut parte: Burlec Cornel, Nistor Petru Mihăiță, Rădoi Valer Vălărean, Burlec Puiu, Ciurea Dumitru, Petrescu Mircea, Burlec Dănuț Ioan, Burlec Dănuț Gheorghe, Lupșa Gheorghe, Rădoi Pădure Valeriu, Lic Daniel și alții.

Președinte al acestui composesorat a fost ales, la vremea respectivă, Nistor Petru Mihăiță, care a condus asociația composesorală până în anul 2008. În perioada 2008-2012 președinte al Composesoratului Iscroni 2000 a fost Albescu Adrian, iar din anul 2012 până în prezent președinte este Sîn Daniel Petru. Acesta din urmă a fost, de altfel, gazda evenimentului aniversar, calitate în care a evidențiat buna colaborare care există și astăzi, după 100 de ani de la intrarea în această proprietate comună, cu toți membrii. ”Deși suntem un composesorat mic, în comparație cu altele care funcționează în zona noastră, ne-am străduit să facem din acest Composesorat unul activ, unul eficient, unul profitabil pentru oameni. Le mulțumesc tuturor membrilor pentru implicare și sprijin, așa cum cred că mulțumiri i se cuvin și celui mai important partener comercial al nostru, domnul Emil Părău, a cărui firmă nu știu dacă are prea mult de câștigat de la noi, dar care în schimb ne ajută foarte mult să ne putem îndeplini obligațiile noastre față de membri și ne este alături de ori de câte ori este nevoie, și la bine, dar mai ales la greu. Nădăjduim să colaborăm la fel de bine cu toții, astfel încât să valorificăm în mod eficient și responsabil această moștenire pe care ne-au lăsat-o strămoșii care au cumpărat acestei posesiuni în urmă cu un secol. Lor le cinstim astăzi memoria și le dedicăm această sărbătoare de suflet”, a spus Petru Daniel Sîn, președintele Composesoratului Iscroni 2000 Aninoasa.

Despre rolul acestui composesorat în viața comunității locale din Aninoasa a vorbit și primarul Nicolae Dunca. ”Ceea ce pot să spun cu toată sinceritatea, în dubla mea calitate, de membru al Composesoratului și de primar al orașului Aninoasa, este că acesta are un rol important în comunitatea noastră. O dată pentru că este un agent economic relevant, apoi pentru că este un bun comun care ține strâns unită comunitatea momârlanilor din Iscroni și mai apoi pentru că sub stindardul acestuia păstrăm vie nu doar moștenirea proprietății munților care ne înconjoară, ci păstrăm la fel de vii tradițiile, portul și zestrea culturală unică a comunității momârlanilor, care sunt o parte importantă a întregii comunități aninosene”, a spus primarul Niculae Dunca.

Importanța acestui composesorat în viața comunității economice și sociale este de necontestat și fie doar simpla remarcă a faptului că doi dintre cei trei lideri ai acestuia de după Revoluție au fost aleși  să facă parte și din administrația publică, fiind desemnați viceprimari ai orașului Aninoasa este o dovadă în acest sens.

În rândul moștenitorilor primilor proprietari din această asociație fac parte, în prezent, nu doar locuitori ai orașului Aninoasa, ci și vulcăneni, așa cum o parte din teritoriile aflate în proprietatea Composesoratului Iscroni 2000 sunt în arealul administrativ actual al municipiului Vulcan. Din acest motiv (dar nu numai!), primarul municipiului Vulcan a ținut să fie prezent la acest eveniment. ”Într-un fel simt că și noi, vulcănenii, facem parte din această comunitate pe care o sărbătorim astăzi. Din mai multe motive. Cert este însă faptul că dintotdeauna vulcănenii și aninosenii s-au înțeles foarte bine, iar relațiile noastre sunt excelente și în prezent, atât în ceea ce privește administrațiile locale, cât și în ceea ce privește colaborarea asociațiilor composesorale din cele două localități, dar mai ales la nivel uman, prin relațiile de rudenie, de prietenie între momârlani”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Fără îndoială, un factor coalizant întru buna colaborare a composesoratelor din zona de vest a Văii Jiului ca și între comunitățile de momârlani de la Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani este dat de colaborarea acestora cu apreciatul om de afaceri Emil Părău. Acesta este ferm convins că și prin aceste forme de asociere, momârlanii pot fi un etalon uman admirabil, definitoriu al regiunii Văii Jiului. ”Colaborez de ani mulți cu toate composesoratele din zona de vest a Văii Jiului, inclusiv cu acesta de la Aninoasa și avem o colaborare foarte bună. Ceea ce apreciez la cei care conduc în prezent acest composesorat este unitatea, raționalitatea și cumpătarea. Composesoratul de la Iscroni este unul mic, în comparație cu altele, dar o analiză economică atentă arată că este foarte bine condus, că nu are pierderi, ci dimpotrivă, înregistrează beneficii pentru membrii, că nu se avântă să taie altfel decât așa cum prevede legislația, cu respect pentru pădure (și dacă se va continua tot așa, vom avea aici lemne de tăiat pentru încă cel puțin 200 de ani), că valorifică atent pășunile în folosul crescătorilor de animale și că, iată, găsește resurse și pentru a ne aduna la astfel de evenimente în care respectăm fondatorii Composesoratului și ne bucurăm de atmosfera aceasta unică, de nedeie momârlănească. De aceea mă bucur de colaborarea cu dumneavoastră! Felicitări și la mulți ani!”, a spus Emil Părău.

O observație pe bună dreptate, confirmată din plin de faptul că și această festivitate a fost urmată de o frumoasă nedeie populară cu mici și bere, dar și pită, slană și rachiu…, cu antren, cântec, joc și voie bună, pe muzica celor de formația ”Ad-Hoc”, un alt element din zestrea momârlanilor de la Aninoasa. Dar și mai important este faptul că, odată cu acest eveniment care marchează Centenarul Composesoratului Iscroni, rolul acestuia devine unul activ și mult mai vizibil nu doar în domeniul economic și social, ci și în domeniul cultural, al preservării și promovării tradițiilor și folclorului momârlănesc.

La mulți ani!