Ajutorul de stat pentru CEH nu a intrat pe ordinea de zi a Guvernului. VEZI ce se întâmplă cu mineritul

   Guvernul nu a inclus pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi acordarea ajutorului de stat pentru CEH. Situaţia este alarmantă.

cehProiectul nu a primt avizul Ministerului de Finanţe şi din acest motiv ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara nu a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.
Executivul speră că poate să împingă măcar cu câteva zile termenul limită de achiziţionare a certificatelor de CO2, aşa încât România să nu fie sancţionată de Comisia Europeană. S-ar fi găsit chiar şi o variantă în acest sens, spune Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica. „Am discutat cu domnul Ministru (n.r. al Energiei) şi s-a găsit o variantă pentru ca proiectul să intre în şedinţăa de Guvern de săptămâna viitoare. Se va încerca o derogare a termenului de 30 aprilie pentru achiziţia certificatelor de CO2”, a precizat Petre Nica. .

nicaPentru termocentrala de la Mintia sunt necesare 455.000 de certificate, iar pentru termocentrala de la Paroșeni sunt necesare 780.000 de certificate, adică un total de 1.235.000 certificate.
La ora la care vorbim, însă, Complexul Energetic Hunedoara nu are bani să cumpere certificatele de carbon absolut necesare pentru continuarea activităţii. Dacă nu respectă termenele impuse de Comisia Europeană, statul român riscă să primească o sancţiune în valoare de aproape 124 de milioane de euro, bani care vor trebui achitaţi tot de compania energetică. Dacă varianta găsită de Guvern nu va funcţiona şi în realitate, vom asista la insolvenţa complexului energetic, sprecare oricum se îndreaptă vertiginos. Petre Nica pune degetul pe rană şi spune că,în cazul în care nu se va face achiziţia ascestor certificate de carbon întreaga activitate va fi oprită,fie că vorbim despre partea de minerit sau cea de energie. Oricum, divizarea poare iminentă, indiferent despre ce variantă vorbim. Potrivit înţelegerii dintre oficialii români şi cei europeni, ajutorul de stat poate fi acordat doar dacă se face separarea activităţii,a dică mineritul să se desprindă de cele două termocentrale, Mintia şi Paroşeni. Practic, se revine la forma de dinainte de înfiinţarea CEH, din 2012. Liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica, este de părere că aşa, cu ajutorul destat pentru certificatele de carbon, măcar mai există o şansă deredresare a activităţii, chiar dacă pe bucăţi!
Numai că, acelaşi proiect amintit anterior vorbeşteşi despre o reîmpărţire a minelor incluse în CEH în viabile şi neviabile, iarcei mai sceptici spune că de fapt finalul ar fi închiderea totală a mineritului din bazinul Văii Jiului, evitându-se convulsiile sociale.