Doi noi cetățeni de onoare, la Petroșani

 

Municipiul Petroșani va mai avea doi cetățeni de onoare. Scriitorii Gabriel Chifu și Liviu Ioan Stoiciu au fost desemnați cetățeni de onoare ai municipiului Petroșani. Propunerea a fost făcută de consilierii Milu Vladislav, Mihai Barbu și Lucian Muntean, aceasta fiind adoptată de întreg Consiliul Local. Scriitorul Gabriel Chifu este legat de Valea Jiului, mai exact de municipiul Petroșani.

“Gabriel Chifu este un scriitor important al literaturii române de azi. Legăturile lui cu Petroșaniul sunt de două feluri: una concretă (a fost repartizat aici, după terminarea facultății șI a lucrat timp de un an la ISPRUEEM) iar alta de ordin sentimental șI literar-artistic. Scriitorul Gabriel Chifu, într-o seamă de scrieri importante din bogata sa bibliografie, amintește șI evocă cu nostalgie această primă experiență din câmpul muncii, ca inginer în Valea Jiului. Municipiul nostru ar trebui să fie onorat să aibă printre cetățenii săi de onoare un scriitor plurivalent de talia lui Gabriel Chifu șI un om al cetății care e implicat plenar în conducerea treburilor din Uniunea Scriitorilor din România”, arată inițiatorii proiectului de hotărâre.

 

Gabriel Chifu s-a născut la data de 22 martie 1954 la Calafat. În timpul stagiaturii a fost repartizat pentru un an de zile la IPSRUEEM Petroșani. Acesta este distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer. Scriitorul Liviu Ioan Stoiciu a vrut să fie miner. Acesta își descrie experiența din Valea Jiului într-una din cărți. Acesta este motivul pentru care Liviu Ioan Stoiciu a fost propus ca cetățean de onoare al municipiului Petroșani.

“Liviu Ioan Stoiciu a descries, după un jurnal din epocă, experiența sa, de tânăr debusolat, venit la Petroșani să se angajeze la mină. A fost o experiență traumatizantă pe care a descris-o, cu lux de amănunte în cartea noastră, a Consiliului Local, intitulată “Petroșaniul meu”. Peste timp, la câteva decenii distanță, Liviu Ioan Stoiciu a devenit unul din scriitorii cei mai importanțI ai literaturii române de azi. Votarea lui ca cetățean de onoare al Petroșaniului, un oraș care i-a refuzat o carieră de miner, ar fi tardivă reparație morală pentru traumele pricinuite de o societate care punea pe primul plan cărbunele șI apoi omul. Din aceste motive, credem că toțI colegii noștri din Consiliul Local îl vor onora pe marele scrtiitor de azi, făcându-l să uite că aici a vrut, odininoară, să-șI încheie socotelile cu viața. istoria literară va reține șI experiența tânărului Stoiciu (care nu a reușit să rămână miner în Valea Jiului), dar șI fapta consilierilor din Petroșani care au onorat un scriitor chiar în timpul vieții lui. În România, marile omagii sunt postume. Avem convingerea că, la Petroșani, se va putea șI altfel”, mai arată inițiatorii proiectului.

Liviu Ioan Stoiciu s-a născut la data de 19 februarie 1950, la Dumbrava Roși, în județul Neamț. În anul 1973 a fost pentru câteva săptămâni angajat la Mina Dâlja.

Foto: cronicavj.ro

[slideshow_deploy id=’27028′]