Hoţia şi incompetenţa au pus pe butuci mineritul

Îngroparea industriei miniere s-a făcut cu susţinere politică iar „băieţii deştepţi”, care au beneficiat de miliarde de lei încheind contracte neperformante, făceau parte dintr-o piramidă care alimenta vârfurile

140989612539fd7c65

Dovezi privind devalizarea industriei miniere sunt nenumărate, la fel de multe ca şi anchetele penale începute de procurori dar care s-au finalizat cu binecunoscutul „NUP”. Aşa se face că mii de mineri sunt în pericol de a rămâne fără pâinea zilnică, iar alte zeci de mii de suflete din cele şase localităţi ale Văii care trăiau de pe urma acestei industrii, se vor vedea fără siguranţa zilei de mâine. „Am ajuns în această situaţie din cauza unor greşeli repetate şi premeditate mai ales după 1990. Acel vid legislativ a permis ca fiecare directoraş, sau poate celor mai mulţi, să-şi facă măcar câte o vilă şi lui şi neamurilor, poate şi amantelor şi tuturor celor care aveau legătură cu el. Furturile la CNH sunt poate cele mai grave furturi economice din industria românească. (…) Aici au fost nişte furturi organizate şi s-a demonstrat cu documente că minciuna a mers până într-acolo că s-au cărat combine pentru exploatarea cărbunelui cu cisterne. A fost o vacă de muls pentru toţi cei care au gestionat lucrurile aici. (…) Pe deasupra capetelor acestor mineri s-au făcut mari afaceri. Şpaga a mers până în vârful piramidei, iar unele furturi au fost făcute până în zona securităţii şi sănătăţii în muncă”, spune un fost angajat de mină care a muncit chiar în segmentul aprovizionării. Paul David a lucrat la Compartimentul Aprovizionare din cadrul fostei EM Aninoasa, iar mai apoi la EM Livezeni.

„În ultimii 20 de ani mineritul a avut tot timpul parte de directori şi directori generali care n-au acordat o importanţă mare instituţiei. S-au dat multe tunuri, firmele căpuşă care au gravitat în jurul CNH şi-au umflat conturile. Au venit foarte mulţi bani perioada în care Valea Jiului a fost zonă defavorizată iar aceşti bani s-au scurs imediat spre conturile firmelor căpuşă. În perioada în care eu eram în sistem nu se ţinea cont de cât şi cum se achiziţionează materiale, de necesarul lor sau cum sunt utilizate. Aşa intrau cantităţi mari de materiale, cel puţin pe hârtie şi se scoteau banii”, explică David. Multe fapte s-au prescris între timp iar interesul justiţiarilor de a face curăţenie a lipsit cu desăvârşire. Recent, după ce toate hârtiile au fost „albite”, dovezile de mult distruse , procurorii au descins la CEH. Mult prea târziu cred ortacii.

 

[slideshow_deploy id=’13835′]