Dezvoltare durabilă prin atragerea de fonduri europene

Fondurile europene pot dezvolta Valea Jiului, trebuie doar accesate. Dezvoltarea urbană durabilă-provocare pentru orașele României a fost tema unui simpozion care s-a derulat astăzi la Vulcan. ReprezentanțI din toate domeniile de activitate au stat la aceeași masă și au dezbătut problema.

Ce a lipsit până acum? Curajul și abordarea pragmatică, cel puțin la concluzia aceasta a ajuns un specialist în proiecte și strategii internaționale.

“Până acum a lipsit viziunea, la care putem adăuga și o caracterizare a situației prin faptul că nu există luare de seamă din partea oficialităților guvernamentale, nu se apleacă urechea. Valea Jiului are viitor și în cel mai rău caz în care CEH se duce, există viitor și în Valea Jiului, se va reuși, dar trebuie o schimbare care vine de la noi”,  a declarat Alexandru Bodislav, specialist strategii și proiecte internaționale, ASE București.

La eveniment a fost și fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, care a apreciat că rolul cel mai important în dezvoltarea Văii Jiului îl are Universitatea din Petroșani.

“S-a desprins o idee importantă în care Universitatea din Petroșani să joace un rol de catalizator pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltare în județ și noi ca și consultanți putem veni în ajutorul lor. Cred că a lipsit curajul, dorința de asumare. Când vorbim de accesare de fonduri structurale înseamnă niște bani care se ruleayă, înseamnă niște locuri de muncă. Pe termen lung trebuie gândită o idee de dezvoltare pentru această regiune. Cărbunele mai devreme sau mai târziu se va termina și atunci este important să existe o alternativă care încă, în Valea Jiului nu există. Valea Jiului are potențial uman, are Universitate și oameni bine pregătiți care e păcat să nu fie utilizată”,  a declarat Răzvan Nicolescu, reprezentantul companiei de consultață Deltoitte.

Universitatea din Petroșani este pilonul central. Cei de aici sunt cea mai importantă verigă ce poate face liantul dezvoltării posibil.

“Noi putem să ajutăm la crearea acestui patrulater în care fondurile europene pot fi o soluție, dar mai multe axe ale fondurilor europene. Nu putem vorbi doar de formarea profesională pentru că aceasta se dedică unei piețe a muncii care trebuie ajutată prin aceste fonduri. Universitatea trebuie și vrea să se implice și sperăm să reușim să creem o conurbație informală a Văii Jiului în care primăriile să gândească la un viitor comun al comunității Văii Jiului în care mineritul nu mai poate reprezenta o soluție viabilă, ci va reprezenta o componentă care ne dorim să fim cât mai mare”,  a spus Eduard Edelhauser, Prorector cu Management universitar, Proiecte europene și internaționale.

Pot fi accesate fonduri europene pe toate axele de finanțare, trebuie doar depuse proiecte. Aceste proiecte pot contribui la schimbarea înfățișării localității, dar și la dezvoltarea ei pe termen lung.

“Cred că este un prim pas și un semnal pentru toate administrațiile locale din Valea Jiului să demareze acest proiect de realizarea unei strategii de dezvoltare urbană durabilă pentru orașe pentru a putea accesa pe viitor fonduri europene structurale în ideea de dezvoltare a orașului. Este singura soluție pentru a mai face o alternativă la ceea ce se întâmplă. Ne putem dezvolta pe domeniul industrial, educațional, sănătate, dezvoltarea urbei, repararea lifturilor, dar dacă nu afce strategia asta de dezvoltare urbană nu vom fi capabili să obținem aceste fonduri structurale pe viitor. Lipsa locurilor de muncă se resimte acut în toată Valea Jiului și oportunitatea de a atrage investitori  se poate face inclusiv prin aceste fonduri structurale, prin crearea de anumite parcuri industriale care să le fie puse la dispoziție anumitor investitori”,  a subliniat Dan Marinescu, organizatorul evenimentului.

La simpozion a fost prezent și un reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene care îi așteaptă pe cei din Valea Jiului să depună proiecte în vederea obținerii finanțării pentru dezvoltarea durabilă a comunităților.

 

[slideshow_deploy id=’30675′]

 

Monika BACIU

FOTO