Mii de copii dispar anual de acasă. Majoritatea pleacă voluntar

 
Mii de copii dispar anual de acasă și grav este că majoritatea pleacă voluntar. Numai în acest an au fost peste 4.200 de cazuri, atrage atenția Organizația Salvați Copiii.
pizap.com14641936821481
Ziua de 25 mai a fost decretată Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, ocazie cu care Organizația Salvați Copiii România, în calitate de membru al Federației Europene pentru Copiii Dispăruți și Exploatați Sexual, Missing Children Europe, și al Organizației AMBER Alert Europe, vrea să atragă atenția asupra acestui fenomen îngrijorător, care se manifestă și în județul Hunedoara.
Numai în ultimul an 4.200 de copii au dispărut de acasă, iar peste 97% dintre cazuri reprezintă părăsiri voluntare ale domiciliului.
Cele mai multe dispariții sunt înregistrate în rândul adolescenților, potrivit datelor puse la dispoziția organizației Salvați Copiii România de către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), Direcția de Investigații Criminale.
Din totalul copiilor dispăruți în perioada 15 mai 2015 — 15 mai 2016, 132 sunt mai mici de 10 ani, 1277 au vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 2791 sunt mai mari de 14 ani. Minorii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată și, din fericire, până acum majoritatea copiilor au fost găsiți, astfel încât, pe 15 mai anul acesta, în evidențele instituțiilor responsabile se mai aflau doar 338 de minori dispăruți.
Polițiștii spun că  principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinții, lipsa de educație, abandonul școlar și influența anturajului negativ, consumul de alcool și substanțe halucinogene sau situația economică precară a familiei.
 [slideshow_deploy id=’17217′]