România trebuie să pledeze pentru a-și decide mixul energetic

Europa dezbate noul pachet energetic. Ministrul Energiei, Toma Petcu, susține că noile reglementări nu sunt în favoarea României. Vizat este sectorul minier și termocentralele care produc energie pe bază de cărbune. În acest sens, ministrul susține că România ar trebui să aibă o voce care să se facă auzită la nivel european.

“Având în vedere că în unele zone lucrăm cu tehnologii învechite și depășite moral, cu consumuri și costuri de exploatare mari, oricât de robust poate părea astăzi sistemul energetic naţional, pe atât de vulnerabil poate deveni în viitor. Mai ales că perspectiva noului pachet energetic, pe care Uniunea Europeană îl dezbate, este cel puțin îngrijorătoare pentru România. Dacă va fi adoptat în forma actuală, impactul acestuia se va resimți în mod special asupra sectorului de producție pe cărbune, cel care s-a dovedit, de fiecare dată, indispensabil pentru România, în perioadele cu consumuri mari, de iarnă sau de secetă. Şi astăzi, acum, când vorbim, cărbunele asigură circa o treime din consumul intern de energie! Cred că, în perioada următoare, țara noastră trebuie să pledeze, cu o voce şi mai puternică în forurile europene, pentru libertatea fiecărui stat în a-și decide mixul energetic, în funcție de resursele naționale. Pe de altă parte, trebuie analizată cu mult mai multă aplecare oportunitatea creării unei piețe de capacități pentru acest sector. De altfel, personal nu consider că sursele clasice de energie şi în special cărbunele se află în competiţie cu sursele „neconvenţionale”, regenerabile. Din punctul meu de vedere sunt complementare şi aşa ar trebui să fie! Sistemul energetic românesc trebuie integrat la nivel continental și este necesar să fie bazat pe concurență şi pe utilizarea optimă a resurselor. Eu cred că România are potențialul să ofere măcar o parte din răspunsurile la actualele provocări legate de securitatea energetică europeană. La orizontul anului 2020, România are șanse reale să fie un furnizor de securitate energetică în regiune și să contribuie la atingerea obiectivelor Uniunii Europene în acest domeniu”,  a spus ministrul Energiei, Toma Petcu

Viitorul Complexului Energetic Hunedoara este incert. Fără investiții masive societatea nu poate fi viabilă pe piața de energie.

[slideshow_deploy id=’27126′]