Se pornesc nedeile în așezările momârlănești    

 

În Valea Jiului, imediat după terminarea Postului Mare, din prima zi de Paşti se pornesc nedeile strămoşeşti.

 

În funcţie de aşezare momârlanii şi-au stabilit ziua în care să ţină această sărbătoare, în aşa fel încât să nu coincidă cu o alta a altei aşezări de momârlani din Valea Jiului. Motivul este unul simplu: în acest fel toată suflarea poate participa la serbare. Manifestarea a începe dis de dimineaţă, când se strâng grupuri de prieteni şi rude ale gospodarilor care pregătesc masa, dar şi bucatele specifice pentru petrecere. „Credincioşii localnici aduc şi jertfesc animale de bună voie, făcând praznic, la care invită apoi pe toţi doritorii. Oamenii sunt serviţi cu bucate tradiţionale,  cu ciorbă sau tocăniţă de batal, varză călită şi, mai ales, păsatul cu brânză cu colac şi un pahar de vin”, spun momârlanii. Bucatele sunt tradiţionale şi preparate după reţeta lăsată cu limbă de moarte de strămoşi. Pentru că este o zi de veselie, iar toate disputele trebuie uitate, la nedeie poate participa oricine are bunăvoinţă spun momârlanii. Nici săracii nu sunt uitaţi, iar cu cât sunt mai mulţi cu atât bucuria este mai mare pentru că de Paşti trebuie să se dea şi de pomană, iar nedeia este un bun prilej pentru a aduce o bucurie, dar şi o masă caldă celor nevoiaşi.

[slideshow_deploy id=’17636′]