ATENȚIE la codul QR: Scanarea lui vă poate lăsa fără bani. De asemenea, puteți da acces la fotografiile personale

Ne referim, de exemplu, la cazurile când mergeți la restaurant și, pentru a comanda ceva, trebuie să scanați meniul. Astfel, sunteți redirecționat către o pagină web care vă poate lăsa fără bani.

Suko, specialistul pe tehnologie al Antena 3, post de televiziune din Spania, atrage atenția asupra codurilor QR. El a avertizat despre atacurile infractorilor cibernetici. A ținut să sublinieze ce ascund unele coduri QR care se găsesc, de exemplu, în restaurante, unde doar așa puteți vedea meniul.

”Scanăm zilnic coduri QR, dar dacă o facem cu neglijență ne putem pierde toți banii”, a spus Suko care a adăugat că utilizarea lor a crescut vertiginos ca urmare a pandemiei. Este un context de care au profitat infractorii cibernetici: „Ei folosesc ceea ce este la modă pentru a face fraude și a escroca cât mai mulți oameni. Oamenilor le este ușor să scaneze codurile care duc spre o pagină web, dar nu știm exact unde sunt redirecționați. Nu știm dacă redirecționarea este sigură și securizată și, astfel, putem descărca lucruri periculoase. Putem descărca un virus care le oferă infractorilor cibernetici controlul asupra telefonului nostru mobil. Ceea ce fac ei este să se apropie de o masă, la restaurant, unde este lipit un QR și îl lipesc pe al lor deasupra, apoi tu îl scanezi și ești în pericol”, a comentat specialistul în tehnologie.

Astfel, ”le putem oferi control deplin asupra telefonului nostru. Ei pot accesa datele noastre personale, bancare, să vizualizeze videoclipuri, fotografii, unde ne aflăm 24 de ore pe zi”. Cel mai surprinzător lucru este că ”pot să creeze un fel de contact cu numele băncii tale, te sună și tu deja riști să pierzi bani”.

”Multă lume cade în această capcană și una dintre recomandări este să nu scanăm coduri QR peste tot unde merge, doar acolo unde ne simțim în siguranță. Dacă mergeți la un restaurant, verificați dacă respectivul cod nu are suprapus un altul”, a avertizat Suko, citat de 20min.es.

Ultimul sfat pe care l-a dat specialistul în IT a fost să ”dezactivăm opțiunea de a ne redirecționa către pagini web fără să fim întrebați înainte, respectiv avertizați printr-un mesaj”.

ziarulunirea.ro