„La aniversară”.Scriitorul Ioan Velica, omagiat de Biblioteca Judeţeană „Opvid Densuşianu” pentru întreaga activitate

velicaScriitorul Ioan Velica a împlinit 60 de ani şi a fgost omagiat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu”, care a organizat, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, un eveniment cultural dedicat acestuia.

Tot cu acest prilej, a fost lansată şi biobibliografia scriitorului Ioan Velica, realizată de Biblioteca Judeţeană. „Ne-a făcut o mare plăcere să-i urăm şi să-i cântăm „La mulţi ani” împreună cu Corala Parohiei „Bunavestire” din Deva, sub bagheta dirijorului Gelu Onţanu-Crăciun, care în finalul acţiunii a susţinut şi un recital de colinde”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu”. În semn de preţuire şi recunoştinţă Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a acordat scriitorului Ioan Velica o Diplomă de excelenţă pentru prezenţa remarcabilă în viaţa culturală a Văii Jiului şi a judeţului Hunedoara. „Deşi de formaţie tehnică, inginer, domnul Ioan Velica a manifestat din cea mai fragedă tinereţe aplecare către literatură, muzică, teatru, către numismatică, sport, înşiruirea este lungă şi ea demonstrează profilul de intelectual autentic al domniei sale”, a mai spus Bara.
Lista lucrărilor semnate Ioan Velica este impresionantă, la fel şi aria tematică: istoria mineritului din Valea Jiului, personalităţile din Valea Jiului, istoria fanfarelor, viaţa teatrală, istoria minorităţilor etnice din zonă, pagini regăsite şi puse în valoare graţie unor asidue cercetări de arhivă. Ioan velica este considerat, la ora actuală, un adevărat cronicar al Văii Jiului, cea mai autorizată personalitate care poate oferi orice informaţie, din orice domeniu, legată de această fascinantă şi complexă zonă a ţării. Cărţile sale reprezintă un adevărat tezaur, un fond documentar de neocolit pentru oricine va dori să afle cât mai multe informaţii despre Valea Jiului, aşezările şi oamenii ei, istoria şi tradiţiile, viaţa culturală etc. Iar numeroasele premii obţinute de acesta pentru multiplele sale realizări de-a lungul timpului – în domeniul literar, al cercetării istorice, în jurnalism – sunt o dovadă a muncii sale pline de pasiune. „Am fost extrem de onoraţi că ne-am aflat astăzi aici, împreună cu domnul Ioan Velica, am fost bucuroşi că am putut să-i oferim această biobibliografie care va demonstra oricui realizările importante ale domniei sale în atât de multe domenii”, a conchis managerul instituţiei de cultură hunedorene.