După ISU, şi Protecţia Consumatorilor a plecat în control în cluburi

Tragedia din Clubul Colectiv a mobilizat toate instituţiile statului cu atribuţii de control. După ce reprezentanţii ISU au luat la puricat locaţiile de alimentaţie publică, cluburile şi hotelurile, acum şi cei de la Protecţia Consumatorilor au plecat în control.

Untitled-3_a2e8fa_e0a688c83e

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor  a desfăşurat un control în cluburi,  discoteci, baruri, cafenele şi alte spaţii publice cu destinaţie similară. La nivel naţional au fost controlaţi 674 operatori economici, constatându-se până acum abateri de la prevederile legale la peste 70% dintre cele controlate, respectiv  la un număr de 487 de unităţi, în tip ce la 9 unităţi controlul nu s-a finalizat până acum;

Ca urmare a neregulilor descoperite, ANPC a dispus suspendarea temporară a activităţii la 38 de operatori economici ( pentru abateri de la prevederile Legii nr 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun) şi măsura de oprire temporară a prestării serviciului la 86 operatori economici pentru abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor; De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a unor produse pentru 30 operatori economici şi  măsura de oprire definitivă a unor produse improprii consumului la 24 operatori economici; În total, s-au aplicat 592 sancţiuni contravenţionale constând în 405 amenzi contravenţionale însumând 709.850 lei şi 187 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Reprezentanţii ANPC au precizat că principalele abateri constatate fac referire la produse alimentare  cu dată durabilităţii minimale depăşită, listele meniu era incomplete, lipseau cantităţile nete/porţie, lipsa afişării preţurilor la produse comercializate, nerespectarea prevederilor legale din Legea nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin care “Se interzice fumatul în spaţiile publice închise”- lipsa spaţiului pentru fumători; Lipsa informării « În această unitate fumatul este permis”; se permitea fumatul în spaţiul a cărui suprafaţă depăşeşte 50% din suprafaţă totală a unităţii (mai mare de  100 m2) ; spaţiul destinat nefumătorilor nu era izolat perfect faţă de spaţiul în care se fumează;  sistem de ventilare subdimensionat, şi nu asigura eliminarea fumului din încăpere; extinctoare cu termenul de valabilitate expirat. De asemenea, s-a constatat că lipsa afişării, în mod vizibil, a denumirii unităţii/ a codul unic de înregistrare la Registrul Comertului / afişarea şi respectarea orarului de funcţionare.

Şi locaţii din judeţul Huendoara au fost găsite cu probleme. Oficialii ANPC au precizat că, în judeţul Hunedoara neregulile descoperite în urma controalelor fac referire la neafisarea volumului aferent preţului afişat la băuturile spirtoase servite la pahar, neafişarea preţuri la băuturile alcoolice şi răcoritoare, neafisarea preţuri la ţigările aflate la comercializare şi abateri Legea nr. 349/2002.

” Este revoltător faptul că după evenimentele tragice petrecute la Clubul Colectiv mai există unii operatori economici care nu înţeleg că legislaţia trebuie respectată. Cu toţii trebuie să fim responsabili în acţiunile pe care le întreprindem, fie că vorbim de operatorii economici sau de comisari ANPC. Consumatorii trebuie să aibă la îndemână toate informaţiile de care au nevoie pentru a beneficia de servicii şi produse sigure care să nu le pună viaţă şi sănătatea în pericol.”, a precizat  Bogdan Pandelică, Preşedinte ANPC.

[slideshow_deploy id=’17330′]

 



(Următoarea știre) »