Soarta CEH stă în mâinile Guvernului

 

Administratorul judiciar arată că ar fi şanse, foarte slabe, de salvare a unei părţi din Complexul Energetic Hunedoara, însă eforturile nu mai ţin de conducerea locală, ci de cea guvernamentală şi chiar europeană. Concluzia este publicată în cel mai recent raport al Casei de Insolvență GMC Craiova.

ceh

“Lucrurile sunt abia la inceput si se misca foarte greu fiind vorba de multe institutii, inclusiv aprobari de la Comisia Europeana .Important este ca un asemenea scenariu poate fi prins in cadrul Planului de Reorganizare, acesta poate fi aprobat de catre creditori si, cel putin teoretic, chiar si in ultimul ceas exista sanse pentru pastrarea locurilor de munca din Hunedoara. Din pacate, un asemenea plan poate foarte usor esua – e posibil ca diferitele institutii implicate sa nu colaboreze pentru sustinerea lui,e posibil ca Guvernul Romaniei sa nu convinga Comisia Europeana si sa nu se obtina aprobarea pentru ajutorul de stat pentru cele doua activitati – miniera si energetica – ce urmeaza a fi sustinute,este posibil ca obstacole neprevazute – greve,accidente etc.sa zadarniceasca toate aceste sperante. In ceea ce ne priveste, suntem sceptici cu privire la reusita reorganizarii activitatii Complexului Energetic Hunedoara SA.Am aratat ca aceasta nu depinde de oamenii muncii din judetul Hunedoara,nici de conducerea CEH sau de factorii de conducere de la nivelul judetului Hunedoara,nici macar numai de conducerea Ministerului Energiei, ci poate fi rezolvata doar prin conlucrarea mai multor institutii ce nu pot fi coordonate decat la nivel guvernamental.Complexul Energetic Hunedoara SA este o intreprindere cu capital de stat, prost croita inca de la infiintare, ajunsa intr-o situatie disperata din punct de vedere economic iar masurile necesare pentru salvarea locurilor de munca si pentru continuarea activitatii celor doua termocentrale sunt exceptionale implicand cel mai inalt nivel de decizie”,  arată raportul Casei de Insolvență GMC Craiova.

În această privinţă, sindicaliştii sunt de acord cu cele arătate de administratorul judiciar.

“Din acest punct de vedere au dreptate. Noi am spus că soluţiile pentru CEH nu mai ţin nici măcar de minister, ci de Guvern. Lucrurile merg foarte greu. Chiar şi acea variantă de a păstra două unităţi miniere cu câte un grup de la fiecare termocentrală, fiind poate una din ultimele soluţii, e greu aplicată. E o responsabilitate guvernamentală şi nu ministerială”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Guvernul ar trebui să salveze ceva din Complexul Energetic Hunedoara, cel puţin din două raţionamente. Factorul social şi importanţa CEH în sistemul energetic naţional sunt doar două dintre aspectele pe care le arată cei de la GMC. Unul ar fi factorul social, iar cel de-al doilea motiv pentru care o parte din CEH ar trebui să funcționeze este pentru ca acesta să asigure funcționarea normală a sistemului energetic național. În cazul în care nu va funcţiona planul de restructurare, administratorul judiciar va cere declararea FALIMENTULUI Complexului Energetic Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’20328′]

 



« (Știre anterioară)