Boema redivivus. Vivat, creascat, floreat !

boemaOrice superlativ aș încerca să folosesc pentru a descrie evenimentul cultural care a definit renașterea Cenaclului literar Boema, nu aș descrie la adevărata sa valoare succesul acestui demers pentru reușita căruia au ”complotat” scriitorii Marian Boboc și Ion Hirghiduș împreună cu Marian Boboc și Ion Hirghiduș (de data aceasta în calitatea sa de președinte al Asociației Rosa Multiflora), cărora le-au subscris Comisia de cultură a Consiliului județean Hunedoara și Ziarul Văi Jiului.

În chiar ziua în care România își sărbătorește scriitorimea, o bună parte din literații Văii Jiului s-au reunit în foaierul teatrului din Petroșani, care poartă el însuși amprenta unui prestigios scriitor al acestor locuri – petrileanul Ion Dezideriu Sîrbu – pentru a da glas, în fața unui auditoiu la rândul său extrem de valoros, celor mai noi creații. Am sorbit cu fascinație, noi poeme ale lui Constantin Câmpeanu (”părintele” de drept al Cenaclului Boema) sau ale lui Ion Hirghiduș sau Marian Boboc, așa cum am rezonat firesc la versurile lui Ioan Dan Bălan, ale Petronelei Vali Slavu sau ale lui Augustin Țanca. Am zâmbit, la fel de firesc, la încondeierile lui Gheorghe Niculescu și aforismele lui Valeriu Butulescu, așa cum am simțit și tragedia din vorbele tăioase ale dramaturgului Gheorghe Truță sau ale lui Mihai Barbu. Desigur, am fost onorat de discursul, dar mai ales de poezia scriitorului Aurel Pantea, președintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor (în cadrul căreia vor fi înregimentați de acum înainte și scriitorii Marian Boboc și Ioan Hirghiduș). M-am bucurat, la fel de mult, de recitalul tânărului Andrei Șchiopu, dar și de autograful primit pe ultima carte ieșită de sub tipar a scriitorului Cornel Nistea. Și am plecat acasă și cu ultima ”producție” documentară a lui Marian Boboc, o antologie care cuprinde alte veacuri din istoria Văii Jiului, de data aceasta în viziunea unor scriitori precum ”anonimii” David Anstel, Ioan Isac, Iancu Mărgirit sau a celebrilor Nicolae Iorga, Geo Bogza ori părintele ortodox Ion Duma.

boema3

Toate acestea au fost posibile datorită, în primul rând, confratelui Marian Boboc (redactorul șef al Ziarului Văii Jiului) în cuvintele și atitudinea căruia am văzut, acum mai mult ca niciodată, bucuria reușitei în acest demers cultural care readuce Boema pe scena culturii din Valea Jiului și în atenția oamenilor care chiar au nevoie de acest gen de ”întâmplări”. În egală măsură, nu pot trece cu vederea rolul de Mecena asumat, cu mândrie dar și cu responsabilitate de iubitorul de cultură care este Costel Avram și de asociația pe care o conduce.

În concluzie, la Petroșani, Ziua Scriitorului a consemnat nu doar o frumoasă renaștere a vestitului Cenaclu Boema, ci a marcat un punct de cotitură în ceea ce am constatat cu toții că reprezintă nevoia de cultură într-o zonă în care ”Valea Scrierii” ar putea substitui cu succes ”Valea Plângerii”.

Așadar, Boema redivivus. Vivat, crescat, floreat !

avram

boema1

boema5

boema11

DSC_7802

boema6

boema9

boema10

boema7

boema12

PS. Dacă ați ratat evenimentul, din pasiunea pentru documentarul cultural de calitate a jurnalistului Ilie Pintea, îmbinată cu efectele tehnicii moderne, aveți ocazia de a vedea ce și cum, accesând linkul de mai jos:

 

[slideshow_deploy id=’20328′]