Urmașii Sfântului Francisc au adus ”Caravana Solidarității” și la Petroșani

Un eveniment pe cât de inedit, pe atât de emoționant a avut loc, în aceste zile, la Petroșani, unde oamenii prezenți la Târgul de Crăciun deschis în zona Centrului civic de autoritățile publice locale au putut lua parte la activitățile prezentate de voluntarii din Caravana Solidarității, un proiect de suflet al urmașilor Sfântului Francisc.

Evenimentul este prilejuit de reînodarea unei tradiții a credincioșilor Bisericii Romano-Catolice, tradiție veche de mai bine de opt secole. Povestea spune că, în urmă cu 800 de ani, în Italia, într-o peșteră de lângă Greccio, Sfântul Francisc a construit un Betleem viu în amintirea Întrupării lui Cristos Domnul. El a cerut unui fermier o oaie, un măgar și un miel, a construit o iesle, a aranjat un grajd cu fân și paie și a sărbătorit ziua de naștere a Mântuitorului nostru în acest cadru, la 24 decembrie 1223.

Având deplina convingere că sărbătoarea dătătoare de viață a Crăciunului și tradițiile de la Betleem sunt un element de legătură sufletească puternică între oameni, urmașii Sfântului Francisc au organizat anul acesta o caravană a solidarității. ”Am pornit de la Sfântul Gheorghe pe 10 decembrie și, trecând prin Șumuleu Ciuc și mai apoil, oprindu-ne în mai multe sate și orașe din România și Ungaria, ne propunem să ajungem la Budapesta pe 23 decembrie 2023. Peste tot pe unde mergem o facem în spiritul Sfintei Familii care caută sălaș în comunitățile localnicilor”, spune călugărul franciscan Bojte Csaba.

În constituirea Caravanei Solidarității, Fundația Sfântul Francisc beneficiază de spriinul Circului de Stat Maghiar din Budapesta, care a pus la dispoziție organizatorilor două lame, câteva oi cu mieluți, iar sub coordonarea părintelui Bojte Csaba, a fost montată de o scenetă care aduce în atenția publicului scena biblică a Nașterii Domnului.

Caravana Jubiliară a Betlehemului a poposit, pe 17 decembrie 2023 și la Petroșani, la invitația părintelui Daniel Șcheianu, preotul Parohiei Romano-Catolice ”Sf. Varvara” din Petroșani spre bucuria oamenilor care au avut ocazia de a-i întâlni pe inițiatorii acestui proiect.