DECIZIE: Ce se întâmplă cu aleşii locali traseişti

traseismComisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis marţi cu privire la situaţia aleşilor locali care şi-au schimbat partidul în baza ordonanţei 55/2014, supranumită „Ordonanţa traseiştilor”. Dputaţii jurişti au decis că aleşii locali traseişti îşi păstrează mandatele.

Comisia a dezbătut marţi ordonanţa de urgenţă 55/2014 care a permis aleşilor locali să plece de la un partid la altul şi a decis să iniţieze un proiect de lege care să respingă această ordonanţă declarată neconstituţională de Curtea Constituţională.

Comisia juridică a respins două amendamente formulate de PNL care prevedeau ca primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni care şi-au schimbat partidul în baza ordonanţei 55 să îşi piardă mandatele în momentul în care legea de respingere a ordonanţei va fi publicată în Monitorul Oficial. Un alt amendament respins de Comisia juridică prevedea că schimbarea partidului de către aleşii locali în baza ordonanţei 55 constituie abuz în serviciu. Amendamentele au fost respinse cu 13 voturi împotrivă, 7 pentru şi două abţineri.

Secretarul comisiei, deputatul PNL Gabriel Andronache, a declarat în cadrul dezbaterilor că ceea ce a decis comisia nu este în acord cu cerinţele Curţii Constituţionale.

„Considerăm o modalitate nefericită cea în care consideraţi dumneavoastră, majoritatea parlamentară, să reglementaţi această situaţie şi credem că nu reprezintă punerea în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Pe cale de consecinţă, în măsura în care formula pe care o veţi adopta nu corespunde deciziei Curţii, ne rezervăm dreptul de a ataca din nou la Curte ceea ce veţi reglementa dumneavoastră”, a spus Andronache, potrivit Agerpres.