Căldura din Valea Jiului stă în mâna Guvernului

calSistemul unic de termoficare din Valea Jiului este la mâna Guvernului. Realizarea lui nu depinde de factorii locali, chiar dacă aceştia au constituit o asociaţie de dezvoltare intercomunitară în acest sens, ci de viitorul CEH. Un viitor aflat sub semnul întrebării, ţinând cont de problemele grave cu care se confruntă compania energetică. Un astfel de sistem, extins de la Vest la Est în întreaga Valea Jiului ar rezolva problema căldurii şi în Petrila şi Uricani, acolo unde, acum, oamenii se încălzesc cum pot.

„Prioritar pentru Valea Jiului este sistemul centralizat de încălzire. Dar, dacă se va face acest sistem centralizat de încălzire – care ar salva şi mienritul – trebuie dus până în casa omului, pentru că dacă îl lăsăm la scara blocului nu am făcut nimic. Am explicat şi domnului ministru (n.r. alEnergiei) că producţia de cărbune trebuie să se folosească şi pentru acest sistem”, este de părere primarul Petrilei, Ilie Păducel.

Degetul pe rană îl pune, însă, primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi, care a precizat că totul depinde de viitorul CEH. „ADI Termoficare este bun. Rămâne să vedem dacă şi Complexul Energetic rămâne în forma aceasta, ceea ce nu mai depinde de noi”, a spus Iacob – Ridzi.

De precizat că, încă de la început, sistemul a fost gândit special pentru Complexul Energetic Hunedoara, care ar fi urmat să-l gestioneze, sub forma unui punct de lucru, dar pe care CEH nu l-a vrut. La finele lunii ianuarie reprezentanţii ADI Termoficare puteau, legal, să meargă pe negocierea directă cu CEH, mai ales că pentru această procedură s-a calificat, oricum, doar Termocentrala Paroşeni, singura care ar îndeplini toate criteriile cerute. Numai că nici oficialii CEH şi nici cei ai Consiliului de Administraţie al entităţii energetice nu l-au vrut în lipsa unui studiu de oportunitate şi nu s-au prezentat la niciuna dintre etapele licitării serviciului. Valea Jiului ar trebui să se unească sub un singur serviciu de termoficare, drept pentru care s-a constituit o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, la care au aderat reprezentanţii administraţiilor publice locale. Iar serviciul urma să fie concesionat către o societate care să se ocupe de distribuţia energiei termice. Practic, după cum spuneau edilii, scopul era ca populaţia să beneficieze de căldură şi apă caldă în sistem centralizat, dar cu costuri mai reduse decât cele de până acum. Pânã acum, în fiecare localitate exista câte o societate de sine stãtãtoare, dar, din cauza datoriilor, au intrat pe rând în insolvenţă sau în faliment. Cei mai mulţi abonaţi sunt la Petroşani, dar şi aici SC Termoficare SA are mari probleme financiare şi este, de asemenea, în insolvenţă. De vină pentru această situaţie sunt datoriile acumulate la furnizorul de agent termic de către consumatori.