Cartoful, porumbul şi ceapa rodesc mai bine printre ruinele de la Sarmi

sit aerheologic sarmizegetusa (8)   Printre ruinele de la Sarmizegetusa se face şi în acest an agricultură. Chiar dacă semnalul de alarmă a fost tras de câţiva ani, proprietarii terenurilor agricole încă n-au fost despăgubiţi şi mutaţi în altă parte. Astfel, între temple se cultivă porumb, cartofi ori grâu, iar turiştii pot admira atât situl arheologic cât şi animalele care pasc în apropiere.

Situată la 17 kilometri de Haţeg, fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a ajuns, în parte, teren agricol. Deşi perimetrul este bine delimitat şi transformat în muzeu în aer liber, printre ruinele fostei aşezări localnicii din Sarmisegetuza s-au apucat de agricultură şi în această primăvară. Terenul le aparţine de drept după ce au fost împroprietăriţi de comisia locală de fond funciar.

sit aerheologic sarmizegetusa (9)Au făcut acolo agricultură încă de acum 30 de ani, iar oamenii sunt dispuşi să se mute, însă nu pot renunţa gratis la unica lor sursă de venit. Autorităţile locale sunt în imposibilitate de a interveni pentru că legea nu le dă dreptul. Aşa se face că primăvara tractoarele care ară trec chiar pe lângă ruine spre nedumerirea vizitatorilor ce nu înţeleg cum de este posibil aşa ceva. Cum dă firul ierbii, localnicii îşi pasc nestingheriţi animalele printre zidurile sitului arheologic, chiar dacă o parte dintre ei nu mai sunt proprietari ai acestor terenuri,  după ce au fost despăgubiţi printr-un program guvernamental la începutul lui 2000.  În vara anului 2007, la numai câţiva metri de culturile agricole, arheologii au făcut mai multe prospectări, iar în urma săpăturilor au descoperit alte ziduri ale fortului roman.



(Următoarea știre) »