„Manifestele otrăvite” de la Mina Livezeni căuate de conducerea CEH cu poliţia

     Minerii de la Livezeni au fost învrăjbiţi, a presupus conducerea Complexului Energetic Hunedoara, ori a avut oareşce informaţii în acest sens. Aşa că, ajutată de sindicatele reprezentative şi “docile”, ar fi căutat cu poliţia eventualele manifeste distribuite la Mina Livezeni.

downloadAcest lucru s-a întâmplat chiar înainte ca minerii să intre cu întârziere în şut şi a  fost devoalat de liderii de sindicat ai ortacilor de la Exploatarea Minieră Livezeni. “Acum câteva zile, cuplul de aventurieri  Nica Petre şi Jujan Constantin, care încă mai conduc destinele CEH, m-au reclamat la Poliţie că împart manifeste la Livezeni. Manifeste în care, spuneau ei, le cer oamenilor să se revolte, deoarece nu se mai acordă primele de concediu şi tichetele de masă. Culmea a fost că, dupa ce poliţia a cercetat cazul şi a aflat că este o minciună a celor doi, lumea chiar s-a revoltat”, a scris pe pagina sa de pe o reţea de socializare Adrian Jurcă, preşedintele Sindicatului “Noroc Bun” – Departamentul Livezeni. Poliţiştii nu neagă că au fost la Mina Livezeni, dar au precizat că nu intervin în niciun fel în activitatea sindicală, indiferent de natura acesteia. “Sunt diverse acţiuni curente, care intră în sfera noastră de competenţă”, a precizat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Protest la intrarea în şut

Reamintim că săptămâna trecută aproximativ 200 de mineri care lucrează în schimbul II la Mina Livezeni au intrat cu întrziere în şut, în urma unui protest spontan. Şi ortacii de la schimbul III au avut o acţiune de protest similară, în condiţiile în care oamenii se tem pentru locurile lor de muncă, din cauză că veştile care vin dinspre Complexul Energetic Hunedoara nu sunt deloc liniştitoare. În plus, aceştia îl contestă pe liderul Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, şi spun că s-au săturat să fie minţiţi. Ortacii au cerut să li se răspundă clar ce se întâmplă cu tichetele de masă și tichetele cadou, ce se întâmplă cu primele de concediu, dar şi să le fie prezentat Planul de restructurare și reorganizare al CEH, în condiţiile în care există un asemenea program.

Acţiuni de protest au avut loc şi marţi la Mina Livezeni, tot ca urmare a stării de nesiguranţă totală. În  timp ce minerii de la schimbul I ameninţau că nu ies la suprafaţă, cei de la schimbul II au refuzat să coboare în şut, până când revendicările lor nu vor fi soluţionate. Ortacii fac parte din structura sindicală condusă de Adrian Jurca, sindicat neafiliat la cel reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara. Protestul s-a încheiat după circa o oră, în urma discuţiilor cu conducerea CEH.