Școlile din Vulcan încep noul an școlar sub semnul investițiilor de excelență în infrastructura de învățământ

ilescoala1”Noul an școlar va începe la Vulcan fără nici un fel de probleme în ceea ce privește infrastructura școlară. Vulcanul are cele mai bune școli din Valea Jiului, fapt recunoscut chiar și la nivel național unde proiectele noastre pentru modernizarea școlilor au fost apreciate ca fiind proiecte de excelență în România”, spune, cu mândrie, Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Într-adevăr, în ultimii ani, toate unitățile de învățământ școlar și gimnazial din Vulcan au fost modernizate și echipate corespunzător, grație unui proiect european derulat în acest sens cu succes de autoritățile locale. Un proiect similar, care a vizat modernizarea Colegiului Tehnic ”Mihai Viteazu” este și el pe cale să fie finalizat, astfel încât liceenii care vor veni pe 14 septembrie la școală vor găsi o unitate de învățământ cu totul și cu totul scimbată, cu săli de clase modernizate, cu laboratoare de specialitate și ateliere dotate după toate normativele europene în materie și cu un teren de sport nou-nouț.

Potrivit primarului municipiului Vulcan și la grădinițele de pe raza Vulcanului au fost efectuate mici lucrări de reabilitare și igienizare, acestea fiind însă următoarea ”țintă” în programul de modernizare a infrastructurii de învățământ pe care și l-a propus primarul Ile. Practic, cu o singură excepție, toate unitățile de învățământ din Vulcan au primit autorizația de funcționare în urma controalelor efectuate de organele abilitate ale statului, fiind conforme tuturor standardelor europene în domeniu. Excepția vizează Grădinița nr. 4 din componența Școlii gimnaziale nr. 5, unde construcția clădirii în care aceasta funcționează fiind de timp ”vagon”, cu trecere dintr-o încăpere în alta, nu mai corespunde normativelor.
”Și în acest caz însă, avem o veste bună. Am primit vara aceasta acceptul la proiectul nostru care vizează construirea unei noi grădinițe, ne-au fost alocați și banii pentru această investiție și urmează ca, în cel mai scurt timp, să facem licitațiile și să ne apucăm de lucru”, spune Gheorghe Ile.

Lucrări de modernizare a grădinițelor vor mai avea loc anul acesta la mai multe clădiri de acest fel, care au fost prinse înr-un pogram de finanțare ce prevede reabilitarea termică și estetică a clădirilor prin intermediul unor fonduri venite la Vulcan din partea Națiunilor Unite.

colegiuvulcanLa Vulcan, nici problemele legate de funcționarea sistemului de termoficare centralizată nu dau emoții autorităților locale legat de buna desfășurare a activităților din sistemul de învățământ. ”În proiectele noastre de investiții, am preîntâmpinat orice problemă legată de funcționarea termoficării, construind alternative energetice moderne. Astfel, la școlile generale și la Colegiul Tehnic avem panouri solare iar la grădinițe avem instalații termice pe gaz. Practic, peste tot avem cel puțin câte două surse de energie, astfel încât nu avem nici un fel de emoții în acest sens”, apreciază primarul Ile.
Pentru ca, din punct de vedere al situației dn învățământ, totul să fie ”ca la carte”, edilii spun că nu mai trebuie nimic altceva decât dorința elevilor de a învăța carte, a profesorilor de a-i îndruma corespunzător, astfel încât roadele unui standard educațional să fie vizibile și în rezultatele obținute de aceștia.

În ceea ce privește capitolul investițional, Gheorghe Ile apreciază că ar mai fi necesară finalizarea lucrărilor de construcție la Școala gimnazială nr. 7, fapt care ar permite ca toate orele de curs de la școlile din Vulcan să se desfășoare doar cu program de dimineața. Deși autoritățile locale au făcut și fac în continuare demersuri în acest sens, acest obietiv de investiții fiind unul al Ministerului Educației, lucrurile evoluează ceva mai greu decât își doresc edilii Vulcanului.

Trecând însă peste acest aspect, cert este că la Vulcan noul an școlar începe sub auspicile cele mai favorabile, elevii și profesorii din acest oraș având parte de toate condițiile impuse de un învățământ modern, la nivel eropean. Și în acest an, noul a școlar va începe prin festivități specifice, la toate grădinițele, școlile și la Colegiul Tehnic, iar primarul Ile va face un maraton pentru a participa peste tot la deschiderea festivă.

[slideshow_deploy id=’21426′]