Minerii de la Livezeni, evacuaţi de urgenţă

 
Minerii care lucrează în stratul 13 al Minei Livezeni au fost evacuaţi de la locurile de muncă şi scoşi în curent de aer proaspăt, după ce aerajul în subteran s-a oprit. Din cauză că defecţiunea a fost mai de durată exista riscul creşterii concentraţiei de metan peste limita de pericol.
 
Ileana Bodea, şeful Serviciului de Sanatate si Securitate in Munca Petroşani din cadrul ITM Hunedoara a explicat că staţia principală de ventilatoare a fost oprită pentru 37 de minute şi, pentru că exista risul creşterii concentraţiei de metan, minerii au fost evacuaţi.
„Au avut o decuplare la staţia de ventilatoare de peste Jiu, staţia principală de ventilatoare de la suprafaţă, ceea ce a afectat aerajul general al minei. A fost un defect de la Enel şi, văzând că nu pot să treacă pe altă linie, Enel-ul le-a propus să treacă pe altă staţie. Dar a fost mai de durată, undeva la 37 de minute şi a început să crească metanul în subteran. Nu a crescut la peste 2% pentru evacuarea lucrătorilor, însă. preventiv, văzând că durează şi nu se rezolvă problema, ca să nu ajungă metanul la peste 2%, i-au scos în rampa puţului principal în current de aer proaspăt. Între timp au trecut pe altă linie electrică, s-au cuplat ventilatoarele, s-au verificat locurile de muncă şi angajaţii au intrat înapoi în subteran”, a declarat Ileana Bodea.
Pe de altă parte, Viorel Stancu, şef Departament Producţie Minieră, a precizat că în acest caz vorbim despre o avarie, dar fiind faptul că întreruperea a depăşit o jumătate de oră.  Potrivit contractului încheiat de Complexul Energetic Hunedoara cu furnizorul de energie electrică, Enel trebuie să cupleze tensiunea în maximum 30 de minute.  O echipă verifică la această oră cauzele pentru care s-a produs decuplarea la staţia principală de ventilatoare, în ce măsură s-au respectat procedurile şi a cui este culpa pentru această avarie care a dus la întreruperea aerajului în subteran.
Marţi după – amiaza, Laurean Nădăşan, inginerul şef electromecanic de la Mina Livezeni, a precizat că defecţiunea nu a fost de la Enel, ci le aparţine. Practic, problema a fost la cablul dintre Staţia Livezeni şi staţia de ventilaţie, iar caburile aparţin unităţii extractive.
[slideshow_deploy id=’20328′]