Cum s-a scris istoria Bacalaureatului pentru Liceul privat „Apollonius”

Știrea conform căreia niciunul dintre absolvenții de la Liceul Tehnologic Apollonius din Petroșani (unitate de învățământ privată) înscrişi în această sesiune nu a promovat Examenul de Bacalaureat a făcut înconjurul țării.
bac
Au fost 11 candidați înscriși, dar unii nu s-au prezentat deloc la examen. Trebuie menționat încă un aspect extrem de important. Doar trei dintre candidați au fost din promoția de anul acesta, restul fiind absolvenți din anii anteriori. De asemenea, dintre cei 11 doar doi candidați au absolvit liceul la zi, restul fiind înscriși la frecvență redusă.
De precizat că, de-a lungul timpului, numărul celor care s-au înscris în Bacalaureat și au promovat examenul a fost tot mai mic, pentru ca în 2016 să ajungă la zero din 11 candidați. Astfel, în primul an când la Apollonius s-a susținut examen de Bacalaureat, adică în 2012, au fost 80 de înscriși și 8 admiși, cea mai mare medie fiind 7,51. Un an mai târziu, în 2013, au fost 69 de înscriși și 4 admiși, media cea mai mare fiind 6,81. În 2014 în Bacalaureat au intrat 33 de absolvenți și 5 au promovat, prima medie fiind 7,28. Anul trecut au fost 27 de înscriși de la Apollonius și  doar 3 admiși, prima medie fiind 7,56.
Trebuie menționat că la Apollonius, ca la orice unitate de învățământ privată, școala se plătește. Un anunț de înscriere postat pe pagina de Faceboock a liceului tehnologic prin care se recrutau elevi, e drept că ceva mai vechi, se preciza că taxa de înscriere este de 100 de lei, iar taxa anuală de școlarizare este de 1.800 de lei, plătibilă în 4  tranșe. Liceul se adresează mai ales acelora care, dintr-un motiv sau altul, nu au putut urma cursurile liceale la timp, în învățământul de masă,  adică persoanelor trecute de adolescență, dar fără studii liceale, ori cei care nu mai vor să învețe într-un liceu de stat și vor la privat.
Pe pagina oficială a instituției de învățămînt privat din Petroșani se menționează că  „Liceul îşi desfăşoară activitatea în sediul unui lăcaş de cultură cu tradiţie, în sediul Casei de Cultură din municipiul Petroşani, unde dispune de o baza materială proprie foarte bună: 8 săli de clasa, 1 sala de sport dotată cu echipament de ultima generaţie, 1 cabinet de informatică dotat cu 28 calculatoare, 3 imprimante şi 2 copiatoare, o biblioteca dotată cu 5456 de volume. Liceul Economic „Apollonius” din Petroşani are personal didactic calificat, la toate disciplinele de învăţământ.
Unitatea noastră urmăreşte prin educaţia pe care o oferă copiilor să devină iniţiator, susţinător şi catalizator al comunităţii, continuator al tradiţiilor locale, promotor al culturii şi valorilor europene.
Liceul Economic „Apollonius” îşi propune să dezvolte un mediu favorabil învăţării prin lărgirea orizontului de cunoaştere, cât şi promovării educaţiei interculturale şi multiculturale, să le ofere elevilor un start solid, şanse egale în educaţie prin cunoaşterea şi valorificarea potenţialului propriu fiecăruia, dând posibilitatea definirii unor trasee particulare de învăţare. De asemenea, doreşte să devină o minicomunitate în comunitatea europeană, ordonată, atentă, bazată pe valori, respectul reciproc şi autodisciplină, cu o personalitate bine definită ce va derivă din conexiunea cu tradiţia locală.
În liceul nostru, demersul educaţional are că scop dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a personalităţii autonome şi creative a tinerilor prin promovarea valorilor şi principiilor democratice în care climatul educaţional să fie bazat pe performanţă, competiţie onestă şi transparenţă, pe cooperarea şi încurajarea iniţiativei individuale şi inovaţiei didactice, menită să susţină dezvoltarea individuală a fiecărui elev şi egalitatea de şanse prin educaţie”.
Oare dacă tragem linie și adunăm, câte dintre aceste obiective frumos expuse au și fost atinse?!
Reamintim că Liceul Apollonius din Petroşani a fost în centrul unui scandal imens legat de existenţa unor documente false, trafic de influenţă, dare sau luare de mită. Dosarul a fost instrumentat de DGA şi se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.
[slideshow_deploy id=’17636′]