Vor retrocedarea bisericii

Bisericile din Valea Jiului au ajuns să fie revendicate, în instanţă. Unul dintre cazuri a ajuns până la CEDO. O biserică ortodoxă din Lupeni este revendicată de greco-catolici. În primă instanţă cei de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au dat câştig de cauză celor de la Biserica Ortodoxă, urmând ca la termenul din luna septembrie, Marea Cameră să dea verdictul final.

22514826

Războiul dintre cultele religioase a căpătat o nouă dimensiune. După ce nu religia a despărţit oamenii mii de ani, acum tot religia şi-a propus să separe şi clădirile. Greco-catolicii au vrut bisericile ortodoxe, iar aceştia au solicitat revendicarea lor la tribunal.

“Am ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu una dintre biserici, este vorba de biserica ortodoxă de la Lupeni, unde preot este părintele Traian Ciocan. În primă instanţă ni s-a dat câştig de cauză, iar acum în luna septembrie avem termen la Marea Cameră. De precizat este faptul că în ţară toate procesele le-am câştigat, iar CEDO nu poate să dea o altă soluţie. Poate în schimb să oblige România la plata unor despăgubiri dacă se constată că au fost încălcate drepturile omului”,a  declarat Gabriel Miricescu, purtător de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Instanţa a făcut lumină însă în cazul revendicărilor imobiliare. Pe rolul Tribunalului Hunedoara au fost înregistrate circa 100 de acţiuni în care BISERICA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ revendica bisericile ortodoxe din Valea Jiului, dar şi de pe întreg teritoriul judeţului. Astfel, bisericile rămân la ortodocşi. Instanţa de la Deva a respins toate cererile depuse de BISERICA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ împotriva bisericilor ortodoxe.

„Existã aproximativ 50 de biserici ortodoxe care au fost de cãtre Biserica Greco-catolicã în judetul Hunedoara, iar în Valea Jiului aproximativ 15 au fost în această situaţie. Toate procesele le-am câştigat, aşa cum ne-am şi aşteptat. Noi am prezentat în instanţă motivaţia foarte temeinicã a faptului cã partea greco-catolicã nu are enoriaşi în parohiile în care solicitã aceste restituiri de bunuri imobile. Proprietatea legalã ne aparţine nouã”, a mai subliniat Gabriel Miricescu.

[slideshow_deploy id=’36590′]