Dosarul revoluționarilor de carton: 56 sunt din Deva!

Prejudiciul adus statului de cele 56 de hunedoreni care au obținut certificat de revoluționar fără drept se ridică la 2.077.165 lei.

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a opt inculpați.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, faptele inculpaților săvârșite în calitate de membri ai Comisiei ce a avizat includerea unor localități în categoria celor ce permiteau obținerea titlului de luptător cu rol determinat constituie obiectul material a cinci infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în legătură cu deciziile privind localitățile Târgoviște, Buzău, Arad, Brăila și Deva, respectiv a patru infracțiuni de abuz în serviciu în legătură cu deciziile privind localitățile Băile Herculane, Piatra Neamț, Suceava și Hunedoara. Probele administrate au relevat că inculpații au luat deciziile menționate fără a avea o fundamentare juridică, uneori chiar în pofida probelor existente. Astfel, de exemplu, în cazul localităților Băile Herculane și Hunedoara, inculpații au ignorat adresele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Parchetelor Militare, prin care se comunica organizațiilor de revoluționari solicitante că în orașele respective nu s-au înregistrat victime ucise sau rănite, respectiv reținute, până în data de 22 decembrie 1989, ora 12.10.

În ceea ce privește activitatea infracțională a inculpaților care nu aveau calitatea de funcționari publici, probele administrate arată că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de ‘Luptător cu rol determinant în Revoluție’ au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri. Dosarul a ajuns re rolul Curții de Apel București.

[slideshow_deploy id=’27126′]