Toporașul din paleolitic, exponatul lunii la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

toporas paleoliticMuzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 aprilie 2017, o nouă piesă în categoria „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii aprilie 2017 face parte din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane, fiind vorba despre un așa numit „toporaș de mână”, una dintre cele mai vechi piese din patrimoniul instituției noastre. Sintagma „toporaș de mână” se referă la o unealtă databilă în prima epocă a pietrei (Paleolitic) şi desemnează un utilaj litic confecţionat dintr-o aşchie de talie mare, cu margini tăioase, realizate prin retuşare.

Piesa expusă în această lună provine din oraşul Simeria (jud. Hunedoara), fiind descoperită la dreapta drumul european E68, pe terasa a doua a râului Mureş, aproape de confluenţa Streiului cu acesta. Unealta face parte dintr-un lot de piese litice, pe lângă aceasta mai fiind identificate alte 4 unelte şi 11 rebuturi (piese fragmentare). Toporaşul de mână a fost datat de către regretabilul cercetător Alexandru Păunescu ca aparţinând Paleoliticului superior de început, mai exact perioadei aurignaciene (aproximativ 30.000 B.C). Această descoperire şi amplasarea locului pe o terasă înaltă a râului Mureş – o terasă cu mare vizibilitate asupra văii acestuia şi a Văii Streiului – reprezintă dovada existenţei aici a unui sit paleolitic, cu un mare potenţial ştiinţific.

[slideshow_deploy id=’43281′]