Pensie de urmaș: Acordarea acesteia ar putea să fie posibilă și în cazul în care durata căsătoriei este mai mică de zece ani

Potrivit unui nou proiect de lege înregistrat la Parlament, se dorește o modificare, astfel încât acordarea pensiei de urmaș să fie posibilă și-n cazul în care durata căsătoriei este mai mică de zece ani.

Potrivit propunerii legislative, care, în esență, vizează modificarea Legii pensiilor (263/2010), acordarea pensiei de urmaș va fi posibilă în cazul mai multor persoane.

Este vorba, mai exact, despre soțul supraviețuitor în cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de zece ani, dar de cel puţin un an. În aceste cazuri, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se va diminua cu 0,58% pentru fiecare lună, respectiv cu 7% pentru fiecare an de căsătorie care lipseşte din durata de zece ani.

Așa cum stabilește Legea pensiilor, “[p]ensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii”.

Condiția de bază pentru ca soțul supraviețuitor să aibă dreptul la pensie de urmaș pe toată durata vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, în cazul decesului partenerului, este ca durata căsătoriei să fi fost de cel puțin 15 ani.

Chiar dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin zece ani, soțul supraviețuitor are dreptul la pensia de urmaș. În aceste situații, adică în cazul căsătoriilor cu durata între zece și 15 ani, valoarea pensiei de urmaș cuvenită soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Proiectul de la Senat prevede și luarea în considerare, la calculul anilor lucraţi în grupe de muncă în condiţii deosebite sau speciale, a fracțiilor de an (luni sau zile), în condițiile în care, acum, se iau în considerare numai anii întregi lucraţi în aceste condiții.

Nu în ultimul rând, proiectul va obliga, potrivit notei de fundamentare a acestuia, „casele de pensii să ia în considerare toate veniturile pentru care s-a plătit contribuţia la asigurările sociale, pentru perioadele anterioare datei de 1.04.2001 (nu doar sporurile cu caracter permanent, cum este prevăzut în Legea nr. 263/2010)”.

Atenție! Proiectul legislativ trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Sursa: bugetul.ro