Certificatul „STOP COVID”: Va fi obligatoriu la locul de muncă, atât în mediul public cât și în cel privat. Când va fi impus documentul și în ce condiții

Noul certificat digital, care se va numit Stop Covid, va fi obligatoriu la job atât la stat, cât și în mediul privat, atunci când se înregistrează creșterea numărului de infectări 3 săptămâni consecutive, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Documentul va fi impus în momentul în care se înregistrează o creștere a numărului de cazuri timp de 3 săptămâni consecutiv, „cu un coeficient mediu de cel puțin 1,5 de la săptămână la săptămână”, adică o creștere de 50% de la o săptămână la alta, au precizat aceleași surse.

 

Certificatul va intra în vigoare la 72 de ore după ce se îndeplinește condiția de creștere a numărului de cazuri COVID.

Certificatul nu va mai fi necesar în momentul în care sunt îndeplinite două condiții cumulative: dispare situația de creștere săptămânală și incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie.

Persoanele vaccinate, cele trecute prin boală, dar și cele testate vor beneficia de certificat. Intenția de a asigura pentru o perioadă teste gratuite se menține, au precizat sursele citate, menționând că este vorba despre o perioadă de 45-60 de zile.

Pentru certificat vor fi valabile atât testele PCR, cât și cele antigenice rapide.

Context.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că o echipă de specialiști de la Institutul de Sănătate Publică (INSP) și de la Parlament lucrează la proiectul legii covid, care ar urma să condiționeze, în anumite cazuri, accesul la job de vaccinare, testare sau trecerea prin boală.

”Sper ca legea privind certificatul covid să fie aprobată în această lună”, a spus Rafila într-o conferință de presă la guvern.

Ministrul Sănătății a mai spus că ”proiectul inițial era extrem de limitat din punct de vedere al aplicabilității”.

sursa: g4media.ro