Istoria scrijelită pe Defileul Jiului

defileu_inscriptiiPe Defileul Jiului istoria comunistă este încă vie. Stâncile răsună încă de « hei, rup-ul » muncitorilor care au străpuns muntele ca să construiască linia ferată Bumbeşti – Livezeni. Pe parcursul anilor, inscripţiile s-au înmulţit şi, de la lozincile din perioada în care Partidul Comunist era unica formaţiune politică, s-a ajuns până la pluripartitismul de după Revoluţie, trecând şi prin lupta pentru preşedinţie.

Partidul Muncitoresc Român, viitorul PCR, dăinuie încă în conştiinţa minerilor. Mii de tineri au strigat „hei, rup” şi „răsună valea”, odată cu construcţia căii ferate Bumbeşti – Livezeni şi acest lucru nu poate fi uitat. Traseul Bumbeşti-Livezeni, în lungime de 31 km, a fost început în anul 1924, dar în execuţia lui s-au produs foarte multe pauze şi, din acest motiv, a fost finalizat la 22 octombrie 1948, iar realizarea acestei căi ferate a reprezentat un motiv de mare mândrie. Aşa că, şi la ora actuală, pe stâncă dăinuie inscripţia cu litere de şchioapă “PMR 1948”. Inscripţia se vede bine de pe şoseaua ce şerpuieşte printre stâncile defileului, pe unde Râul Jiu îşi croieşte drum şi, mai mult ca sigur, va rămâne acolo pe vecie.

*Centimetri de stâncă, disputaţi de partidele politice

Modelul PMR a inspirat şi propaganda electorală de după anul 1990, iar partidele politice şi-au disputat chiar  şi centrimetri de stâncă sau zidurile de sprijin ale versantului. Practic nu există scrutin care să nu fie încrustat pe Defileul Jiului, iar pe stânci se poate studia evoluţia partidelor. Aşa putem observa că FSN s-a transformat, în timp, în PDSR şi, mai apoi în PSD, pentru că zidurile vorbesc despre acest lucru. O bună perioadă de timp, minerii din Valea Jiului au avut încredere în PDSR şi PRM, iar acest lucru se poate citi pe stânci. Ajungem şi la campania electorală din anul 2000, când în turul II s-au înfruntat Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor. În mod firesc, fiecare a avut susţinătorii lui, care au scris mesaje de încurajare pe Defileul Jiului. Trecem mai departe, căci istoria curge odată cu Jiul, şi depăşim momentul Iliescu. În Valea Jiului, PSD era încă la putere, astfel că zidurile construite pentru a împiedica versanţii să vină la vale au fost umplute cu inscripţii pro Adrian Năstase, cel care în 2004 a vrut să ajungă preşedinte. În schimb, despre  Traian Băsescu nicio vorbă, semn că ortacii nu l-au prea avut la suflet. Pe acelaşi zid, o inscripţie stingheră cu PRM încerca să construiască „opoziţia”, dar trece aproape nebăgată în seamă.

IMG_2365

 

*Lupta pentru Basarabia

Dar nu numai disputele politice îşi găsesc teatrul de desfăşurare pe Defileu. Un român fanatic sau, de ce nu, o organizaţie, s-a decis să repună la locul lor idealurile istorice, astfel că tot pe Defileul Jiului putem citi că „Basarabia este pământ românesc”.

Stânci mai sunt, la fel şi multe ziduri de sprijin, aşa că istoria se poate scrie în continuare pe Defileu, încât să putem „citi” şi despre partidele mai proaspete sau de noile lupte electorale.

IMG_2366