Biserica de piatră de la Strei, un monument hunedorean care merită vizitat

Din piatră, veche de când lumea, mai mult capelă decât biserică, străjuiește pe-un vârf de deal, în apropierea orașului Călan, unul dintre cele mai valoroase monumente istorice religioase de la noi din țară: lăcașul de cult ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Strei.

Ascunsă printre case și grădini, nu foarte vizibilă de la stradă decât dacă te uiți intenționat după ea, simplă, dar în același timp majestuoasă, biserica din Strei te așteaptă să îi descoperi neprețuitele comori.

De ce e neprețuită ?

Pentru că e veche, pentru că a fost construită pe ruinele unei villa rustica romana, pentru că îmbină mai multe stiluri arhitectonice, de la cel gotic până la cel romanic târziu, păstrând totuși stilul tradițional, autentic românesc, pentru că este printre primele biserici ortodoxe de la noi din țară pictată și pe exterior. Pentru că, la fel ca la biserica din Densuș, un alt monument remarcabil din Țara Hațegului, sfinții nu au ochi. Pentru că e simplă, frumoasă și pentru că e a noastră.

Finanțată, se pare, de boierul Ambrozie, construcția bisericii de la Strei ar fi început undeva pe la 1300, dar prima atestare documentară este din anul 1392. Pictura murală a fost realizată  la mijlocul sec al XIV-lea de un grup de pictori, numele meșterului principal fiind identificat în absida altarului unde își are portretul, însoțit de inscripția „Grozie (fiul) meșterului Ivanis a pictat biserica”. Picturile și culorile trebuie să fi fost spectaculoase la vremea lor, dar este interesant de remarcat că atât Maica Domnului cât și Pruncul sunt înveșmântați în straie populare ardelenești.

De-a lungul existenței sale, biserica din Strei a cunoscut o mulțime de schimbări. La început a fost ortodoxă, în secolul al XV-lea a trecut la romano-catolici, un secol mai târziu la reformați, pentru ca ulterior, în secolul al XVIII-lea, să revină la ortodocși. Acum, își acceptă cu demnitate destinul. Unul destul de trist. Pentru că doar o singură zi pe an, de ziua hramului bisericii, pe 8 septembrie, aici se mai oficiază slujbe religioase. În rest, stă singură așteptând vremuri mai binevoitoare pentru ea și bucurându-se, unoeir,l de vizita unor turiști dorinici să o admire.

În anul 2018 a beneficiat de lucrări de restaurare a acoperișului prin proiectul ”Ambulanța Monumentelor”, care au reușit să o salveze de la un trist deznodămânbt. Chiar și așa însă, biserica din Strei este  departe de ceea ce merită să fie. Din păcate, pentru mulți, ea nu reprezintă decât istorie, care parcă prea puțin mai contează. Sau nu?