IPJ Hunedoara a lansat proiectul educaţional naţional „Şcoala Siguranţei TEDI” în judeţul Hunedoara

IPJ Hunedoara a lansat proiectul educaţional naţional „Şcoala Siguranţei TEDI” în judeţul Hunedoara. Proiectul public – privat este iniţiat de Tymbark Maspex România, prin brandul Tedi, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Ministerul Afacerilor Interne prin Poliţia Română. Activităţile proiectului Şcoala Siguranţei TEDI sunt destinate elevilor din clasa I din toată ţara și învăţătorilor acestora.

În judeţul Hunedoara, proiectul se află la a II-a ediție și este implementat de poliţiştii Compartimentului Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Hunedoara în 24 de unităţi şcolare înscrise (cu 13 mai multe ca în prima ediție), din municipiile Deva, Hunedoara, Petroşani, Vulcan, Lupeni, localităţile Simeria, Călan, Uricani şi comunele Zam, Petros, Mărtineşti, Băiţa, Hărău şi Sarmizegetusa. Activităţile se vor derula până în data de 10 iunie 2016, şi vor ajunge la 354 de elevi de vârstă şcolară mică (6-8 ani) şi 24 de cadre didactice.

Scopul demersului preventiv îl constituie creşterea siguranţei copiilor, prin dezvoltarea abilităţilor de recunoaştere a situaţilor de risc, a pericolelor ce îi pot ameninţa, punând accent pe descrierea modalităţilor de protecţie. Domeniile de interes pentru această categorie de vârstă sunt: siguranţa în drum spre şcoală, siguranţa la şcoală şi în excursie, siguranţa acasă şi în mediul on-line.

Copiii îşi vor însuşi noile informaţii şi deprinderi prin jocuri educative şi scenarii didactice, puse la dispoziţia învăţătorilor şi poliţiştilor de către iniţiatorul proiectului. Acestea pot fi accesate şi de părinţii interesaţi sau de alte cadre didactice pe site-ul www.scoalatedi.ro.

Până în prezent, proiectul Şcoala Siguranţei TEDI a fost desfăşurat în 2 şcoli din Deva (Școala europeană ”Andrei Șaguna” și Colegiul Național Sportiv ”Cetate”), urmând ca în perioada următoare poliţiştii să ajungă şi în celelalte 22 unităţi şcolare înscrise.

„Proiectul se află la a două ediție, iar faptul că s-au înscris de două ori mai multe școli ca la prima ediție ne arată eficiența, utilitatea și nevoia acestui demers educativ în rândul copiilor, părinților și cadrelor didactice. Activităţile sunt interactive, atractive, iar elevii primesc cu entuziasm bagajul mare de informaţii noi prin care îşi formează abilităţi de viaţă şi comportamente proactive, învăţând să evite sau să găsească cele mai bune soluţii în situaţii periculoase, riscante, când părinţii nu sunt lângă ei să îi apere.” – subcomisar de poliţie, Compartimentul Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, I.P.J. Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’13837′]