Deputatul Monica Iacob Ridzi readuce în atenţie, de Ziua Internaţională a Muntelui, rolul acestora în viaţa social-economică a Văii Jiului

monica iacobDeputatul de Valea Jiului Monica Iacob Ridzi a susţinut astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică în care readuce în actualitate oportunităţile de dezvoltare ale Văii Jiului. Declaraţia a fost făcută în contextul în care pe data de 11 decembrie, în lume, este sărbătorită „Ziua Internaţională a Muntelui”.

 

În cuvântul său, Monica Iacob Ridzi apreciază că pentru comunităţile locale din oraşele şi municipiile Văii Jiului, muntele înseamnă aproape totul. „Întreaga viaţă socială şi economică pulsează, în cele 6 localităţi ale acestei regiuni, în jurul munţilor care înconjoară frumoasa Vale a Jiului. Mai întâi, muntele a fost “casa” primilor păstori care au populat cătunele dintre Jii, punând bazele aşezărilor de astăzi. Tot muntele este cel care a dat şansa la dezvoltare a regiunii, odată cu descoperirea şi exploatarea zăcămintelor de huilă. Astăzi, munţii Parâng, Retezat, Vîlcan şi Şureanu care înconjoară spectaculoasa regiune turistică a Văii Jiului, constituie principala oportunitate pentru un viitor mai bun al oamenilor din Petroşani, din Petrila, din Aninoasa, din Vulcan, din Lupeni şi din Uricani”, arată Monica Iacob-Ridzi.

 

Deputatul explică, în declaraţia sa politică, faptul că „munţii de cărbune din Valea Jiului reprezintă încă o bogăţie a acestei ţări, pe care nu am învăţat să-i preţuim încă la justa lor valoare. Aceşti oameni bravi şi destoinici care sunt minerii, continuă să lucreze în condiţii nedemne de vremurile pe care le trăim, riscându-şi zi de zi viaţa în măruntaiele munţilor pentru a scoate la lumină cărbunele care constituie garanţia independenţei energetice a României.” În acest sens, Monica Iacob Ridzi consideră că oamenii politici au datoria de a face tot ceea ce ţine de noi pentru ca activitatea din mineritul Văii Jiului să fie una pe măsura eforturilor depuse de mineri.

 

În altă ordine de idei, deputatul Monica Iacob Ridzi vorbeşte în declaraţia sa politică despre rolul pe care munţii Văii Jiului îl pot juca în dezvoltarea unui turism de cea mai înaltă clasă, considerând că, în acest sens, Guvernul României trebuie să continue proiectele majore demarate încă din 2007 în cadrul programului naţional „Schi în România”.

 

„Vă invit stimaţi colegi, în această zi pe care întreaga lume o dedică Muntelui, să vă alăturaţi celor care susţin punerea în valoare a bogăţiei montane de care dispune România şi la noi în Valea Jiului. Personal, voi cere Guvernului să cuprindă în bugetul anului 2015 fondurile necesare pentru finalizarea investiţiilor din Parâng, din Straja şi din Pasul Vîlcan şi chiar pentru demararea unor investiţii noi, la Petrila şi Uricani, acolo unde potenţialul de dezvoltare a turismului montan este la fel de mare”, este mesajul transmis de Monica Iacob Ridzi colegilor săi parlamentari şi membrilor Guvernului.