“Ieşi afară, javră ordinară!”

SAMSUNGPe un frig pătrunzător, minerii din Valea Jiului au cerut ore în şir demisia conducerii CEH

Acordarea tichetelor de masă nu-i mai mulţumeşte pe minerii protestatari, care nu au vrut să renunţe la acţiunile declanşate miercuri seara deşi li s-a comunicat că doleanţa şi-a găsit rezolvarea. Oamenii au cerut, de fapt, demisia întregii conduceri a Complexului Energetic Hunedoara, pe care o consideră vinovată de situaţia în care se găseşte mineritul. Spre orele amiezii, sătui să aştepte în frig ca cineva din conducere să discute cu ei, minerii au forţat intrarea în sediul CEH.

Înfriguraţi, cu salopetele uzate şi chiar rupte şi sătui să fie minţiţi, sute de mineri de la minele viabile din Valea Jiului au protestat, joi, în curtea Curtea Complexului Energetic Hunedoara. Scânteia a constituit-o neacordarea tichetelor se masă până în data de 10 decembrie, aşa cum s-a convenit prin Contractul Colectiv de Muncă, însă lista de revendicări a ortacilor protestatari este mult mai lungă. Oamenii se plâng că nu au cu ce lucra, că directorii entităţii energetice îi mint periodic şi că îşi bat joc de ei, iar fondurile sunt direcţionate cu preponderenţă spre divizia energetică, în defavoarea celei miniere. Aşa că au cerut demisia întregii conduceri şi spun că nu renunţă la proteste până când acest lucru nu se va întâmpla. S-au răsculat şi mai atre când au azit că directorul general al CEH, Aurel Niculescu, a venit în Valea Jiului, să discute cu liderii de sindicat, dar a intrat pe uşa din dos, neavând curajul să dea ochii cu ei şi să audă chiar de la truditorii din subteran cu ce probleme se confruntă. Şi nimeni din conducerea CEH nu a venit în mijlocul minerilor, aşa că, legătura dintre protestatari şi administraţie au ţinut-o liderii de sindicat, care au întocmit şi tarnsmis lista cu revendicări.

Demisia, nici vorbă. Poate demiteri, prin CA

În jurul prânzului, aproximativ 100 din cei peste 400 care au venit joi dimineaţă la protest, au forţat intrarea în sediul CEH şi au pătruns cu forţa în imobil, strigând ”Hoţii” şi ”Ieşi afară, javră ordinară”. S-au oprit la parterul clădrii, unde au scandat “Demisia”, “Ieşiţi afară, javre ordinare” sau “Unitate”. Au părăsit clădirea doar când liderul lor de sindicat, Petre Nica, a venit în mijlocul lor pentru a le spune că se caută soluţii pentru toate problemele ridicate de ei, iar vineri se vor distribui tichetele de masă. Cât priveşte demisia conducerii, Nica spune că nimeni din conducere nu a făcut acets gest, care i-ar linişti pe ortaci, însă o decizie de demitere ar putea fi luată în cadrul primei şedinţe a Consiliului de Administraţie al CEH. “Înainte să urcăm la negocieri am avut o discuţie cu responsabilii din minister şi, în prima şedinţă a Consiliului de Administraţie, numărul unu va fi propus pentru revocare. Dar, mai există oameni cu funcţii, de la numărul unu în jos, care se fac răspunzări de situaţia în care a ajuns mineritulşi aiic discutăm de la directorul general adjunct. Demisia este un act unilateral. Astaam cerut să se întâmple, în ceea ce priveşte directorul general adjunct, care a condus mineritul din 2012 încoace şi care, cred eu, are cea mai mare răspundere pentru situaţia gravă în care se află Valea Jiului acum”, a spus Petre Nica

Protestele au durat ore în şir

Protestele minerilor din Valea Jiului au debutat miercuri seara, după ce ortacii de la schimbul III de la Mina Lonea au refuzat să intre în şut. Lor li s-au alăturat şi cei care au ieşit din schimbul II, şi împreună au plecat pe jos către sediul CEH. În curtea CEH au venit, pentru aproximativ o oră, şi ortacii de la Mina Vulcan, aproximativ 60 de persoane, însă aceştia au decis să recurgă la o altă formă de protest şi anume să se blocheze în subteran, joi dimineaţă, mai bine de două ore.Joi dimienaţă, aproximativ 400 de mineri s-au strâns în curtea CEH pentru a protesta şi, mai ales, pentru a cere demisia întregii conduceri a entităţii energetice. Protestul s_a încheiat cumva în coadă de peşte, dar negocierile dintre sindicate şi administraţie vor continua şi vineri.

CEH cuprinde patru unităţi miniere, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, dar şi termocentralele Paroşeni şi Mintia,şi are aproximativ 6.700 de angajaţi. Unitatea este condusă de Aurel Niculescu – director general, secondat de directorul general adjunct, Nicolae Drăgoi, şi Gabriel Petrescu, director al Diviziei miniere. Aurel Niculescu a fost numit în funcţia de director general al CEH de ministrul Economiei, Constantin Niţă, cel care l-a numit şi pe Nicolae Drăgoi în funcţia de director general al Societăţii Naţionale a Huilei, înainte ca acesta să fuzioneze cu cele două termocentrale ce compuneau la acea vreme CEH.