Jucării periculoase, amenzi aplicate

jucarii-1385028090Amenzi pentru jucării neconforme. Nouă sanţiuni au fost aplicate de inspectorii OPC pentru comercianţii care nu respectă normele de comercializare a jucăriilor. Cei care veghează la siguranţa copiilor sunt inspectorii OPC care în această perioadă vin cu o serie de recomandări

“În primul rand sa efectueze aceasta operatiune in locuri autorizate, sa solicite si sa pastreze bonul fiscal de cumparare al jucariei. Sa identifice pe ambalaj adresa si denumirea importatorului avand in vedere ca marea majoritate a jucariilor sunt de import din China, si pentru a utiliza bonul fiscal si aceste informatii in cazul in care vor trebui sa depuna o eventuala reclamatie la biroul nostru. Sa verifice varsta pentru care sunt destinate aceste jucarii. Daca ele nu prezinta vreun pericol pentru copii in sensul in care ele pot avea muchii taioase, parti care se pot desprinde si pot si inghitite sau inhalate de catre copii si foarte important pentru cei mici cu varste mici sa fie supravegheati in momentul in care acestia se joaca”,  a declarat Ioan Roiu, inspector OPC Petroşani.

Atenţie la etichete

Părinţii trebuie să fie prudenţi atunci când le cumpără celor mici jucării. În primul rând aceştia trebuie să citească etichetele produselor cu atenţie. În această perioadă nu au existat reclamaţii privind nereguli ale anumitor jucării.

“Din fericire reclamatii nu au foat dar in aceasta perioada premergatoare sarbatorilor au fost efectuate controale intense pe aceste produse. Recomandam inclusiv operatorilor economici care achizitioneaza de la alti distribuitori si importatori aceste produse, la randul lor sa le verifice si sa verifice toate informatiile prevazute de catre legislatie  care trebuie sa insoteasca jucaria, sa nu le achizitioneze, si la randul lor sa nu le puna in vanzare deoarece risca amenzi de la 4000 la 7500 de lei pentru aceste deficiente prevazute de lege”,  a mai spus sursa citată.

Verificări şi amenzi

Inspectorii OPC au verificat până acum toate magazinele care comercializează jucării. Au fost aplicate nouă amenzi, iar valoarea minimă a unei sanţiuni a fost de 4000 de lei.

“Sunt inca pe piata, este un lucru imbucurator ca de la an la an aceste controale constata ca lucrurile merg in directia buna pentru ca jucariile sunt in numar relativ mare, ele acum sunt etichetate si bine ambalate dar inca mai exista pe piata jucarii cu deficienta sau au fost aplicate sanctiuni si celor care prezinta deficiente de etichetare sau care pun in pericol utilizatorii au fost oprite de la comercializare.S-au aplicat noua amenzi plecand in cuantum de la amenda minima de 4000 de lei”,  a mai precizat Roiu.

Încă o săptămână ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar aceasta este un prilej de bucurie pentru cei mici. Moş Crăciun le va lăsa copiilor cuminţi jucării sub brad.

 



(Următoarea știre) »