Printre primii 10

scoalahumelŞcoala Generală Avram Stanca din Petroşani se numără printre primele 10 unităţi de învăţământ gimnaziale de la nivelul judeţului. Clasamentul a fost întocmit de oficialii Ministerului Educaţiei Naţionale în baza unor analize efectuate cu privire la rezultatele elevilor la sfârșitul clasei a VIII-a. aceasta analiză a fost comparată media de absolvire a ciclului gimnazial (clasele V-VIII) cu media notelor obținute la Evaluarea Națională la sfârșitul clasei a VIII-a. poziţia ocupată de Şcoala Gimnazială Avram Stanca le aduce onoare celor de aici, însă îi determină să lucreze şi mai mult pentru a avansa în top.

“Locul 8 este unul foarte onorabil dar nu este suficient din punctual nostrum de vedere. Se poate si mai bine. Este greu ca o scoala din Valea Jiului cu un potential material si demografic restrans, sa se lupte cu o scoala din Deva. Problema se pune cum putem gasi solutii sa urcam in topul primelor trei scoli din judet si asta se poate face numai rpin efortul colectiv al rpofesorilor si al parintilor. Aici este cel mai sensibil punct din invatamantul romanesc, relatia parinte- elev, care trebuie sa recunostem ca s-a deteriorate in perioada post revolutionara, in care parintele ori lipseste, unul din doi parinti lipseste, ori relatia in sine cu profesorul s-a deteriorate si datorita imagini negative pe care au creat-o unuii dintre colegii nostri pe buna dreptate. Dar si politicienii intr-o anumita perioada nu au ezitat sa arunce cu noroi in bugetari in general, in cadrele MAI si in profesori in special, lucru care a deformat imaginea profesorilor dar baza refaceri acestei imagini o constitue munca pe care noi credem ca ne va duce in primele trei scoli din judetul Hunedoara in anul ce va veni”, a declarat Robert Humel directorul Scolii Generale Avram Stanca din Petrosani.

Reprezentanţii instituţiei de învăţământ au identificat şi câteva dintre neajunsurile sistemului educaţional, însă spun că elevii trebuie să fie motivaţi să înveţe.

“Motivarea este cea care ii va determina pe elevi intotdeauna sa invete si nu orice fel de alta presiune, nu o mai multa presiune ii va determina sa invete mai mult, ei trebuie sa fie motivate, sa aiba exemple pe care din pacate mass-media centrala nu le promoveaza, dinpotriva promoveaza niste exemple negative de oameni care au ajuns in anumite functii prin anumite mijloace si alte modalitati decat prin invatatura. Din pacate valorile culturale din Romania nu sunt promovate suficient astfel incat ele sa devina un model pentru generatia care este acum in formare. Elevii sunt motivate si ei trebuie sa stie ca nu toti putem fi mari fotbalisti, nu toti putem fi milionari asa peste noapte, nu toti vom castiga la loto astfel incat sa gasim o modalitate de trai decenta, si exemplele din viata de zi cu zi si mai ales cele nefericite de oameni care nu au facut din invatatura in tel in viata si din pacate astfel de exemple au si acasa in familie de multe ori si acest lucru ii motiveaza. Sunt copii de buna conditie cei mai multi dintre ei si care vin de acasa cu motivatia clara de a invata, iar pe ceilalti ne revine noua sarcina sa ii motivam si sa gasim acele cuvinte potrivite ca sa ii determinam sa invete. Alta cale sigura spre succes nu exista decat invatatura”, a mai precizat sursa citata.

La nivelul Văii Jiului primul loc în acest clasament este ocupat de Şcoala Gimnazială IG Duca. Mai mult această unitate se învăţământ se situează pe poziţia cu numărul doi la nivel judeţean. Analiza a relevat că există școli la care, în medie, rezultatele la Evaluarea Națională sunt mai bune decât cele obținute pe parcursul anului școlar, ceea ce indică exigență pe parcursul anului școlar și corelarea notelor cu nivelul real al elevilor. Există însă și școli la care rezultatele la Evaluarea Națională au fost mult mai slabe decât cele obținute, în medie, la clasă. Aceasta poate indica lipsă de exigență, ușurință în acordarea notelor mari, ceea ce nu poate decât să dăuneze elevilor care, în acest fel, nu își cunosc nivelul real.

 

 



« (Știre anterioară)