Cornul şi laptele ar putea să dispară de pe mesele şcolarilor hunedoreni. Vezi de ce!

lapteAproape 42.000 de elevi din judeţul Hunedoara riscă să rămână fără cornul şi laptele primit zilnic la şcoală, la fel ca şi ceilalţi elevi din România care beneficiază de acest program.

Semnalul de alarmă a fost tras de Ciprian Ciucu, director de programe în cadrul Centrului Român de Politici Europene (CRPE), cu ocazia prezentării unui raport pe această temă. Ciucu a precizat că, pentru a deconta mai departe la Uniunea Europeană țara noastră ar trebui să se alinieze la inițiativa europeană similară și să elaboreze cât mai repede o strategie națională. “Sunt necesare redefinirea și alinierea obiectivelor programului național cu cele ale schemei europene ‘Laptele în școli’ prin care este susținută în bună măsură inițiativa națională și prin care România a atras până acum peste 40 de milioane de euro. În plus, atragem atenția asupra necesității armonizării strategiilor naționale sectoriale din domeniile educație, sănătate și agricultură cu programul național. În acest sens se poate acorda o consistență în intervenție și un impact mai mare al programului la nivelul industriei, comunității, școlii și elevilor”, susține Ciprian Ciucu. Potrivit raportului CRPE, programul ‘Laptele și cornul’ este eficient din punct de vedere economic dacă raportăm suma de până la 200 de lei alocată pe parcursul unui an școlar pentru ca un elev să beneficieze de program la avantajele pe termen mediu și lung ale programului.

În judeţul Hunedoara aproape 42.000 de eveli beneficiază de acest program, iar valoarea totală a sumelor alocate pentru îndeplinirea lui se ridică la 5,99 milioane lei. Hunedoara a fost împărţit în şapte zone, stabilite pe criterii geografice. Astfel, în partea centrală şi de nord a judeţului au fost delimitate cinci perimetre de lucru, iar celelalte două au fost stabilite în Valea Jiului. Până acum nu s-au semnalat deficienţe majore legate de calitatea acestor produse, însă este adevărat că mulţi dintre copii le aruncă la coşul de gunoi în loc să le mănânce.