Percheziţii DIICOT în Valea Jiului

download (7)    Procurorii DIICOT– Biroul  Teritorial Hunedoara au efectuat mai multe percheziţii în această dimineaţă, inclusiv în Valea Jiului, vizaţi fiind membrii unui grup infracţional specializat în evaziune fiscală.

„În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2014 şi până în prezent, pe raza judeţului Hunedoara şi a municipiului Baia Mare a acţionat un grup infracţional organizat,  constituit în scopul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală, prin sustragerea de la plata TVA.  S-a reţinut că membrii grupării au  creat mai multe circuite economico-financiare fictive de livrări și achiziții intracomunitare de produse laminate de la furnizori din Ungaria, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu suma de  3.700 000 lei.

Față de membrii grupării există suspiciunea rezonabilă că au acționat conjugat în realizarea unui circuit scriptic al produselor laminate astfel încât societăţile comerciale controlate de către aceştia să înregistreze o taxă pe valoare adăugată deductibilă.    În circuitul fraudulos astfel conceput erau implicate societăţi comerciale cu comportament specific entităţilor economice de tip “fantomă”, deţinute şi coordonate de către membrii grupului. Ulterior, sumele rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost deţinute şi folosite de membrii grupului infracţional organizat pentru plata contravalorii transporturilor de produse laminate din Ungaria până la clienţii finali, restul sumelor de bani fiind însuşite şi utilizate în scopuri personale”, arată anchetatorii.

Tribunalul Hunedoara a dispus arestarea preventivă  a inculpaţilor H.G.,F.R.S. şi F.A.  pe o perioadă de 30 de zile şi disjungerea propunerii de arestare preventivă faţă de inculpaţii V.G.Y. şi A.Y.  Cauza a fost instrumentată împreună cu Direcţia Regională de Control Antifraudă 5 Deva şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Criminalitate Organizată Hunedoara.