Valoarea împrumutului accesat de CEH îi „înghite” toate veniturile

       Doar al doilea împrumut acordat de Guvern mai poate aduce o gură de oxigen Complexului Energetic Huendoara, care, altfel, va fi nevoit să dea toţi banii din încasări pentru rambursarea primului împrumut proaspăt accesat. O situaţie cu dus – întors, pentru că şi la acest „ajutorul de stat” se adaugă penalităţi de întârziere şi au fost stabilite termene stricte de rambursare.

descărcareComplexul Energetic Hunedoara a rambursat integral către statul român ajutorul de stat declarat incompatibil cu piața internă de Comisia Europeană. Potrivit Ministerului Energiei, sumele plătite provin dintr-un împrumut acordat Complexului Energetic Hunedoara pe termen scurt și în condiții de piață de către Ministerul Finanțelor Publice, din venituri realizate din privatizare, precizează sursa citată. Astfel, CEH poate beneficia de un ajutor de stat individual pentru salvare, acțiune ce a fost deja autorizată de Comisia Europeană. „Urmează ca Societatea Complexul Energetic Hunedoara să angajeze un consultant internațional al cărui rol va fi acela de a elabora planul de restructurare. Suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp, astfel încât să putem notifica documentul Comisiei Europene. Odată parcurse aceste etape, vom proceda la implementarea măsurilor de restructurare care să ne permită rentabilizarea CEH”, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.

 

Banii trebuie rambursaţi ăn 90 de zile

 

Reamintim că în data de 13 mai 2015, Ministerul Energiei a publicat proiectul de ordonanță potrivit căruia Finanțele urmau să acorde un împrumut „în limita” sumei de 40 milioane lei, pentru 90 de zile, Complexului Energetic Hunedoara, pentru rambursarea unui ajutor de stat incompatibil prevăzut într-o decizie a Comisiei Europene din 20 aprilie 2015. Împrumutul a fost accesat şi cu banii respectivi s-a reuşit achitarea unui alt ajutor de stat anterior, încă dinainte de înfiinţarea CEH.

Numai că rambursarea acestui împrumut, la care se adaugă dobânda, înghite teoretic toate încasările Compelxului Energetic Hunedoara. Surse bine informate au calculat că CEH încasează lunar cam cât valoarea împrumutului, dar mai are nevoie de fonduri şi pentru chletuielile cu munca vie, achiziţii de materiale, etc. Compania energetică hunedoreană se autogospodăreşte, iar veniturile  provin în principal din vânzarea energiei pe piaţa zilei următoare (PZU) şi serviciile tehnologice de sistem plătite de Transelectrica

Singura şansă ca entitatea energetică să supravieşuiască o reprezintă cel de-al doilea ajutor de stat aprobat, sub formă de împrumut, acordat de Guvern, din care nu se poate rambursa primul împrumut,  dar se pot face alte plăţi.

La sfârșitul lunii mai a acestui an, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care acordă un ajutor de stat individual în valoare totală de 167 de milioane de lei, pe o perioadă de șase luni. Potrivit oficialilor guvernamentali, ajutorul se acordă în scopul asigurării necesarului de lichidități pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susținere a activităților, precum și pentru cele necesare achiziționării deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic Hunedoara fost autorizată de Comisia Europeană în 21 aprilie 2015.

 

 

[slideshow_deploy id=’14655′]