Zi de foc/ Contractul Colectiv de Muncă al angajaţilor CEH îşi pierde astăzi valabilitatea!

 

                  Se anunţă o zi extrem de tensionată, cu noi proteste, pe fondul blocării negocierilor noului Contract Colectiv de Muncă al Minerilor din Valea Jiului.

ceh2

Astăzi este ultima zi în care vechiul CCM produce efecte, dar comisia de negociere administraţie – sindicate nu a ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte drepturile angajaţilor. Nici chiar sindicatele nu reuşesc să se pună de accord în privinţa paşilor care trebuie urmaţi şi, în timp ce reprezentantul Sindicatului “Muntele”, Cristian Iștoc a cerut prelungirea CCM în actualele condiții, ceilalți sindicaliști ar fi mulţumiţi cu sistarea negocierilor și încheierea unui acord care să prevadă aceleași drepturi din CCM până la momentul divizării. Numai că administraţia ar vrea să renunţe la unele dintre drepturile prevăzute de actualul CCM, pe motiv că nu au fondurile necesare păstrării acestora, lucru cu care sindicaliştii nu sunt de accord. Dar, dacă nu se va încheia un nou CCM; angajaţii CEH ar putea rămâne doar cu drepturile din Contractul Individual de Muncă (CIM), ceea ce înseamnă tot pierderea unora dintre facilităţi. “Rămânerea pe contractul individual de muncă înseamnă pierderea tuturor facilităților cuprinse în CCM, cum ar fi ajutorul de înmormântare, transportul la locul de muncă, tichetele de masă. (…) Nu cerem nimic în plus pentru că suntem conștienți de situația financiară în care se află societatea. Cerem doar prelungirea CCM, singura posibilitate pe care ne-o permite și legea”, explica, ieri, în timpul acţiunii de protest de la Mintia, Cristian Iştoc.

Situaţia este exterm de tensionată şi, potrivit unor informaţii, astăzi este posibil să se înregistreze  noi proteste la unităţile miniere din Valea Jiului.

 

 

[slideshow_deploy id=’18375′]