CEH-ul din nou în dezbatere publică/ Ultima tona de huila in 2018

CEHSala de marmură a primăriei Petroşani a fost gazda unei noi dezbateri pe tema Complexului Energetic Hunedoara şi situaţia economică judeţului Hunedoara.

Prezenţi la dezbatere, cei mai importanţi factori politici ai judeţului şi ai Văii în special, au ridicat probleme fireşti, am putea spune, cu referire la situatia în care se află complexul în acest moment.

Preşedintele CA al Complexului Energetic Hunedoara, Aurelian Ghimpau, a avut de înfruntat avalanşa de întrebări venită din sală, însă cu rugamintea fermă ca activitatea CEH-ului să fie luată în calcul doar din februarie 2015, data de la care dânsul a preluat frâiele CA-ului.

dezFiind vorba de un important factor economic al judeţului Hunedoara, la dezbatere a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David care, a ţinut să cunoască poziţia guvernului cu referire la intrarea celor două entităţi energetice, Mintia şi Paroşeni, în patrimoniul administraţiilor locale, fapt care ar împovăra şi mai mult economia locală a judeţului Hunedoara.

Poziţia Guvernului la această propunere este încă pe masa discuţiilor şi, din spusele domnului Ghimpau se pare că soluţia ar putea fi găsită printr-un nou dialog purtat la Ministerul Energiei.

Prezumţia sumbră cum că mineritul se va închide în Valea Jiului a fost confirmată şi de preşedintele CA, Aurelian Ghimpau, acesta a declarat la întrunirea de astăzi că potrivit negocierilor purtate cu comisia de la Bruxelles, 31 decembrie 2018 este ziua în care din Valea Jiului se va extrage ultima tonă de cărbune, însă se încearcă prelungirea acestui termen până în anul 2024.

dezbateriLipsa investiţiilor şi costurile mari de producţie ale energiei provenită de la cele două termocentrale hunedorene fac aproape imposibilă salvarea complexului însă, ar mai exista totuşi o portiţă, ea constă în acele 15 procente din totalul energiei produse în România care ar putea beneficia de un preţ reglementat. Adică statul ar putea subvenţiona aceste 15 procente din energia românească, fapt care ar putea scoate din situaţia critică, nu doar CEH-ul, ci şi Complexul Energetic Oltenia, care împreună produc exact 15% din energia furnizată în sistemul naţional. Aceasta este problema ridicată de Costel Avram, vicepreşedinte al PNL Hunedoara şi tot dânsul a dorit să cunoască poziţia Guvernului cu referire la această situaţie. Din păcate întrebarea a rămas fără răspuns şi, cine ştie, poate în felul ăsta s-a ratat colacul de salvare al întregului judeţ.

Ca o concluzie a celor discutate Complexul Energetic Hunedoara pare într-o situaţie fără ieşire, însă cu siguranţa vina nu o poartă Aurelian Ghimpau, ci vorbim despre ani în şir, timp în care entitatea energetică hunedoreană a fost căpuşată de firme fantomă, firme care au supt milioane de euro din visteria statului şi care azi asistă, cu conturile pline,  la decesul principalului „client”.

 

[slideshow_deploy id=’17217′]