Lipsa dotărilor îi împiedică pe polițiști să respecte Noul Cod de Procedură Penală

Mai mulţi avocaţi din Valea Jiului au atras atenţia că, potrivit legislaţiei penale, chiar şi în faza urmăririi penale, etapă care intră în atribuţiile organelor de urmărire penală – poliţişti şi procurori – audierea suspectului sau a inculpatului trebuie înregistrată.  Numai că, prevederile Noului Cod de Procedură penală sunt încălcate chiar de unele secţii de poliţie şi asta din cauza lipsei dotărilor tehnice.
aparatura-6
 „În cursul urmăririi penale, audierea suspectului sau inculpatului se înregistrează cu mijloace tehnice audio sau audiovideo. Atunci când înregistrarea nu este posibilă, acest lucru se consemnează în declaraţia suspectului sau inculpatului, cu indicarea concretă a motivului pentru care înregistrarea nu a fost posibilă”, arată art.110, al. 5 din Noul Cod de Procedură Penală.
 Dacă la Parchet înregistrarea audio este, în general, posibilă, altfel stau lucrurile în ceea ce priveşte unităţile de poliţie, unde se merge tot pe consemnarea scrisă a declaraţiilor acestora. Iar la mijloc este ori lipsa dotărilor tehnice sau chiar şi obişnuinţa. Şi nu puţine au fost cazurile în care, ajunşi în faţa instanţei de judecată, suspecţii de diverse infracţiuni nu şi-au mai menţinut declaraţiile date în faţa poliţiştilor, ori au invocat faptul că acestea le-au fost luate prin constrângere. Astfel de aspecte sunt mai des întâlnite mai ales în condiţiile în care la audieri nu sunt însoţiţi de un apărător care să le reprezinte interese, din neştiinţă, din comoditate ori, cel mai adesea, din lipsă de bani.
De precizat că, declaraţiile în faza de urmărire penală sunt deseori fundamentul dosarului ce urmează să fie trimis în faţa instanţei. Scrierea după dictare, spun avocaţii, are numeroase hibe: tinzi să reformulezi, nu imortalizezi inflexiunea vocii, nu redai cu exactitate tot ce s-a spus, informaţia poate fi trecută prin filtrul personal şi uneori se ierarhizează în funcţie de importanţa a ceea ce aud. 
Practic, înregistrarea audio nu este un moft ci o necesitate în faza incipientă a procesului penal, spun practicienii în avocatură. Astfel, înregistrarea audierilor de către procurori sau poliţişti elimină notele personale ale anchetatorilor, păstrând nealterată declaraţia persoanei în cauză. Din punctul de vedere al persoanei care consemnează declaraţia, există o tendinţă de a reformula frazele, de a schimba termenii folosiţi de cel care declară, de a aranja în ordine logică declaraţia. În plus, consemnarea nu este totală, fiind omise elemente care nu par relevante, dar care s-ar putea dovedi ulterior de maximă importanţă. Omisiunea fără rea-credinţă a unor detalii poate conduce la imposibilitatea probării acţiunii de premeditare, de exemplu, sau chiar la alterarea unor elemente ce dovedesc periculozitatea inculpatului. Mai mult, se poate schimba succesiunea evenimentelor aşa cum este ea relatată de către inculpati. De asemenea, prin înregistrarea audio a declaraţiei se elimină posibilitatea schimbării depoziţiei sau a invocării constrângerii. Şi, la fel de important, se pot proba exercitarea dreptului la apărare, intervenţiile apărătorului şi respectărea regulilor de procedură.
Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, a recunoscut această obligativitate, dar şi faptul că nu mereu este posibilă aplicarea legii. „Dacă nu există mijloace tehnice, se face menţiune în procesul verbal cu privire la acest fapt care nu atrage nulitatea documentului întocmit de poliţişti. Rămânem la forma scrisă preponderant. La inculpaţi, suspecţi şi la minorii victime este obligatorie, dar, dacă nu poate fi îndeplinită această condiţie se face menţiune în procesul verbal, cu indicarea motivelor pentru care nu a fost posibilă înregistrarea. Oricum, omul îşi asumă prin semnătură declaraţia”,a  explicat Bogdan Niţu.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara a mai precizat că se fac demersuri, astfel încât în fiecare secţie de poliţie să fie astfel de mijloace autorizate de înregistrare.
[slideshow_deploy id=’13837′]


« (Știre anterioară)