De ce nu face parte CEH din strategia anticorupţie

Complexul Energetic Hunedoara nu este inclus în viitoarea strategie naţională anticorupţie şi asta din cauză că se află în insolvenţă.
 
Patru companii de stat vor fi incluse în strategie naţională anticorupţie, respective Complexul Energetic Oltenia, ELCEN, CONPET şi Romgaz.
Ministrul Energiei, Victor Grogorescu, a precizat că strategia anticorupţie îli propune să găsească acele elemente care ajută şi la partea de prevenţie şi de conştientizare.  „Există în momentul acesta instrumente clare pe analiză post factum. Şi DIICOT-ul, şi DNA şi alte instituţii constată lucruri care deja s-au întâmplat, instrumentează dosare şi iau măsuri. Cred că ceea ce trebuie să facem este să construim instrumente care să ne permită să nu mai ajungem acolo sau să putem să identificăm din timp”, spune Grigorescu.
Şi totuşi, de ce Complexul Energetic Hunedoara nu se află cuprins pe lista companiilor alese pentru a face parte din această strategie? Corpul de Control al Primului Ministru a descoperit numeroase neregului, în timp ce DNA are în lucru un dosar legat de afaceri aflate sub semnul întrebării, în urma unor descinderi ale procurorilor de acum mai bine de un an. Oficialii MInisterului Energiei spun că, de fapt, insolvenţa este cea care a scos CEH din „cărţile” strategiei anticorupţie.
„Vorbim despre un proiect de strategie, aflat în faza în faza pilot.
Situaţia juridică a CEH, insolvenţa nu cred că permite o astfel de stratege implementată în companie, atâta timp cât ea nu este condusă pe baza mecanismelor economice clasice.
Noi, teoretic, am fi vrut să facem în toate companiile, dar nu este posibil,pentru că sunt resurse limitate. Aşa că am ales 4 companii – 2 listate, 2 nelistate şi am încercat să luăm câte una din anumite domenii de activitate, evident că ne-am fi uitat şi la CEH dacă nu s-ar fi aflat în insolvenţă, pentru că şi acolo este nevoie de o astfel de strategie. Dar, deocamdată, repet, vorbim despre un proiect pilot. Eu sper că cine vine la conducerea ministerului după luna noiembrie – decembrie (n.r. după alegerile generale) să termine un astfel de program. Noi ne-am fi dorit să avem timp suficient să extindem în toate companiile. În funcţie de rezulatte, cine va veni la conducerea ministerului sperăm să continue genul acesta de implicare şi ulterior să extindă. Cu siguranţă, nu anul acesta pentru că resursele sunt limitate din păcate. E greu să gestionezi 30 de companii, să le incluzi pe toate în program”, ne-au declarat surse oficiale din cadrul ministerului.
[slideshow_deploy id=’17636′]