Zile libere 2016: Salariații vor sta acasă pe 15 august

Salariații care lucrează în baza unui program de lucru obișnuit vor primi liber de la muncă în data de 15 august, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. Această sărbătoare este inclusă, în prezent, în lista zilelor nelucrătoare din Codul muncii.

zi-libera

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt prevăzute, în mod exclusiv, de Codul muncii și acestea sunt în număr de 12. Adormirea Maicii Domnului, ce este celebrată anual în data de 15 august, este una dintre ele, iar aceasta va pica luna viitoare într-o zi de luni. Prin urmare, salariații cu program obișnuit, de luni până vineri, vor primi liber de la muncă în data de 15 august.

Până în momentul de față, angajații au avut parte de timp liber în 2016 doar pe 1 ianuarie (din moment ce a doua zi din 2016 a picat într-o sâmbătă), pe 2 mai (din moment ce prima zi de Paște și Ziua Muncii s-au suprapus într-o duminică) și pe 20 iunie (din moment ce prima zi de Rusalii a fost duminica). Astfel, excluzând Adormirea Maicii Domnului, rezultă că până la finele anului mai sunt patru libere legale, dintre care trei pică în timpul săptămânii:

  • Sfântul Andrei – 30 noiembrie (miercuri);
  • Ziua Naţională a României – 1 decembrie (joi);
  • prima şi a doua zi de Crăciun – 25 şi 26 decembrie (duminică şi luni).

Acordarea zilelor libere se face de către angajator, însă Codul muncii prevede că prin contractul colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite și alte zile libere. Important de știut este că liberele legale nelucrătoare și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă nu pot fi incluse în durata concediului de odihnă anual.

Ce compensații vei primi dacă vei lucra pe 15 august

Legea dispune că anumite categorii de salariați trebuie să se prezinte la lucru chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă recompensarea acestora este obligatorie.

Înainte de toate, vizate sunt unitățile sanitare și cele de alimentație publică. Pentru acestea, Guvernul trebuie să stabilească programe de lucru adecvate, în așa fel încât să se asigure asistența sanitară și aprovizionarea cetățenilor cu produse alimentare de strictă necesitate. Apoi, pe listă mai sunt incluse și locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Pentru munca prestată în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații au dreptul lacompensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive întemeiate nu se pot acorda zile libere, salariații au dreptul la un spor de minimum 100% din salariul de bază (corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru).

Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensațiile amintite celor care lucrează în aceste zile pot fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Atenție! Angajatorii care se ocupă în centrele comerciale de vânzarea cu amănuntul a produselor nealimentare au posibilitatea de a-și chema salariații la muncă, cu ocazia liberelor legale, însă doar cu acordarea compensațiilor prevăzute de Codul muncii, după cum a stabilit în 2015 Înalta Curte de Casație și Justiție.

[slideshow_deploy id=’27126′]

Sursa: avocatnet.ro