Made In Valea Jiului – Made In Romania!

ECO-codul Școlii Gimnaziale I.D. Sîrbu este: ”SALVAREA PLANETEI ESTE ȘI ÎN FARFURIA TA!”, sub această emblemă s-a desfășurat la Petrila acțiunea ”Made in Valea Jiului – Made in Romania”, un excepțional proiect educativ în care, pe lângă elevii și dascălii acestei structuri școlare din estul Văii Jiului, sunt implicați și părinții și bunicii copiilor, sprijiniți de administrația locală de la Petrila.

La acest proiect iau parte zeci de școli din România iar Școala Gimnazială I.D. Sîrbu din Petrila este singura școală din Valea Jiului care s-a implicat, încă din anul 2008. Tradițiile românești constituie unele dintre valorile inegalabile și incontestabile ale poporului nostru și nu trebuie să lăsăm timpul și evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm.

Drept urmare, prin acest proiect și prin activitățile propuse, dedicate Zilei Naționale a României și Anului Centenar, s-a dorit ca tânăra generație să cunoască specificul nostru românesc, tradițiile și rădăcinile.

”Avem la activ multe ediții, suntem ECO-ȘCOALĂ încă din anul 2008, anul acesta iată că am împlinit și noi 10 ani și deja a devenit pentru noi o obișnuință. Sunt implicați în acest proiect 250 de copii și mai avem copii și de la alte școli, pentru că anul acesta proiectul este la nivel județean”, profesor – Liliana Gheban.

Bucate alese gătite în casă de fiecare părinte sau bunic, bineînțeles ajutat de copii sau nepoți, fructe și legume de sezon, dar și preparatele tradiționale din Valea Jiului și bunătăți din cămara bunicii au fost expuse cu măiestrie în foaierul Casei de Cultură din Petrila, cei care au admirat standurile cu bunătăți au și putut cumpăra.

În momentul de față tânăra generație este acaparată de alimentația de tip ”fast-food”, uitându-se de tradițiile neamului nostru și de alimentația responsabilă. Tocmai de aceea, brandul ”Made in Valea Jiului” a pornit de la ideea că tradițiile și obiceiurile de acasă nu pot decât să le facă bine celor mici, pe care trebuie să îi educăm în acest spirit.

”Am participat astăzi la o acțiune deosebit de frumoasă, organizată de Școala Gimnazială I.D. Sîrbu Petrila, numită sugestiv ”Made in Valea Jiului”. Am descoperit cu această ocazie o comunitate de copii, părinți și profesori care iubesc România și dau dovadă de un patriotism așa cum rareori mi-a fost dat să văd. Felicit din toată inima colectivul de cadre didactice, în special pe doamna profesor Gheban Liliana, pentru dăruire și implicare. Petrileni mici și mari, sunt mândru de voi!” – primar Jurca Vasile.

Pe lângă bucate, copiii au pregătit și un frumos spectacol dedicat Anului Centenar. Îmbrăcați în tricouri roșii, galbene și albastre, copiii au realizat un tricolor uman și au cântat imnul României.

”S-a încheiat astăzi un proiect educațional minunat, mult așteptat de elevi, preșcolari, părinți și cadre didactice din școala noastră, I.D. Sîrbu Petrila. Spectacolul și gustările tradiționale gustoase ne-au încântat pe toți. Primul spectacol la care au participat și voinicii de la grupa mică a fost un succes. Elevii de la gimnaziu au fost super! Toți talentați, deosebiți. Mulțumim părinților, colegelor educatoare, coordonatoarei de proiect, prof. Gheban Liliana, pentru implicarea și dăruirea de care dau dovadă în fiecare an”, profesor – Marcela Meraru.

Spectacolul cultural-artistic, ”Made in Valea Jiului – Made in Romania!”, a fost susținut de elevi, începând de la clasele pregătitoare, până la clasele a VIII -a.

[slideshow_deploy id=’17636′]