Ucraina se înarmează până în dinți! Ce armament greu i-au trimis până acum SUA și europenii

Nou armament vine în ajutorul ucrainienilor, în conflictul cu rușii. Ucraina a primit avioane de vânătoare și piese de schimb pentru avioanele avariate avioane pentru a-și consolida forțele aeriene a declarat marți Pentagonul, refuzând să precizeze numărul de avioane sau țările care au trimis aceste echipamente.

Anunțul vine la o săptămână după ce președintele american Joe Biden a dezvăluit un pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Kiev, inclusiv armament greu, informează France24.

Mișcările indică o schimbare de strategie în Occident, care a refuzat inițial să ofere Ucrainei armament greu pentru a evita o reacție a Rusiei, care putea considera trimiterea de armament greu drept o implicare directă în război.

Forțele ucrainene „au la dispoziție în acest moment mai multe avioane de luptă decât în ​​urmă cu două săptămâni”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Forțele ucrainene au primit platforme și piese suplimentare de schimb pentru a-și putea crește dimensiunea flotei”, a spus el.

Kirby nu a precizat tipul de aeronave livrate armatei ucrainene, care solicită de câteva săptămâni Occcidentului să trimită avioane de luptă, dar a sugerat că acestea sunt de fabricație rusă.

Este vorba despre avioane de vânătoare de tip MiG-29 de fabricaţie rusă, pe care Kievul le cere de la începutul războiului şi de care dispun o mână de ţări din Europa de Est.

Polonia a propus să transfere avioane de acest tip printr-o bază americană, la începutul lui martie, însă Statele Unite s-au opus atunci, de teamă că Rusia ar fi acuzat o implicare prea mare a NATO în Războiul din Ucraina.

Sursa – ziarulunirea.ro