Liderul PSD Hunedoara ia la întrebări Ministerul Energiei pe problemele CEH

Deputatul hunedorean Laurențiu Nistor, președintele Organizației PSD Hunedoara, a depus la Camera Deputaților o interpelare adresată Ministrului Energiei, Victor Grigorescu.

ceh

În demersul său parlamanetar, Nistor apreciază că în timp ce Guvernul tot caută soluții pentru CEH, mineritul din Valea Jiului a ajuns în moarte clinică. Deputatul adresează ministrului Energiei o serie de întrebări referitoare la bâlbâielile prin care actuala administrație specială a Complexului încrearcă redresarea colosului economic din județul HUnedoara, aflat în pragul falimentului.

Vă prezentăm, integral, interpelarea depusă la Parlament, pe acest sbiect, de către deputatul PSD Laurențiu Nistor.

Stimate Domnule Ministru,
Aşa cum am atras atenţia, haosul generat de falimentul lamentabil al aplicării unei politici energetice (ne)gândite îşi arată efectele. A trecut timpul ce v-a fost acordat de hunedoreni, şi nu numai, pentru a arăta că aţi înţeles măcar ce rol de înaltă ţinută trebuia să aveţi în templul energeticii româneşti – Ministerul Energiei.
Eficientizare, restructurare, haos. Cam aşa se prezintă situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara. Societatea intrată în insolvenţă ba întocmeşte planuri de restructurare, ba de eficientizare… sau Ministerul dezbate strategia, mineritul e în moarte clinică.
De data asta nu o mai spunem noi. Aşa arată doar câteva titluri din media care, până nu demult, vă răsfăţa cu onoruri nemeritate bazate doar pe poze şi declaraţii sforăitoare ce s-au dovedit simple minciuni. Am avut dreptate, Termoenergetica bazată pe cărbune nu a reprezentat, nu reprezintă şi nici nu va reprezenta o prioritate pentru activiştii din subordinea dumneavoastră, vopsiţi fără gust în Tehnocraţi (unii şi-au anunţat deja candidatura pe liste de partid).
Din informaţiile furnizate către presă, la nivel ministerial s-a realizat analiza situaţiilor economico-financiare ale societăţilor din subordine aflate în dificultate, inclusiv pentru Complexul Energetic Hunedoara. Se lucrează de zor la Strategie. Jurnaliştii au sesizat însă ce am spus şi noi şi anume că, având în vedere cum se desfăşoară lucrurile, până va fi finalizată strategia energetică vor fi „gata“ şi minele de huilă. Gata de închis. Şi se va termina şi mandatul tehnocrat. E şut, cu bască!
Pentru că nu aţi ştiut specificul activităţii, nu v-aţi informat suficient şi nu aţi gândit măsuri adecvate de redresare a societăţii în insolvenţă, singura decizie luată de dumneavoastră împreună cu administratorii judiciar şi special (reprezentantul ministerului) a fost aceea de a trimite personalul TESA în concediu de aşteptare. Apoi v-aţi mai gândit puţin şi hopa, o altă idee tehnocrată măreaţă, aţi denunţat şi Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Cu ce rezultat? Economia realizată pe luna februarie este de doar… 70 mii lei.  Economie? Ce economie aţi realizat prinmăsura curajoasă aplicată CE Hunedoara, având în vedere că aţi redus salariile şi aţi tăiat şi trei sferturi din prevederile CCM pentru doar 70 mii lei/lună, faţă de o pierdere operaţională de 1 milion lei/zi?
Domnule Ministru, având în vedere gravitatea situaţiei generată de necunoaşterea situaţiei şi această acţiune premeditată, vă solicit să răspundeţi la următoarele întrebări:
1. De la preluarea ministerului, v-aţi informat privind situaţia companiilor aflate sub autoritate şi în coordonare?
2. De unde aţi cules informaţiile?
3. Compania Complexul Energetic Hunedoara este o companie cu probleme operaţionale?
4. Aţi solicitat întâlniri de informare cu membrii CA al CEH ca în alte cazuri?
5. Cine vă informa cu privire la situaţia zilnică a CE Hunedoara?
6. Aţi solicitat, direct sau indirect, convocarea şedinţei de CA din data de 28.12.2015?
7. De ce aţi solicitat prezenţa a patru specialişti de la EUROINSOL sprl, inclusiv prezenţa d-lui Borza?
8. Vă rugăm explicaţi afirmaţia publică Pericolul a fost cel mai mare ca cineva să pună lacătul pe fabrică de a doua zi.
Domnule Ministru, dumneavoastră personal aţi determinat intrarea în insolvenţă şi aţi declarat la B1 TV că din punctul acesta de vedere, ceea ce trebuia să facem în acele momente de criză am făcut, şi am făcut se pare bine.
Deoarece, ceea ce vedem frizează ridicolul, tragem concluzia că mai aveţi un alt plan bine ascuns, aşa încât vă solicit să ne spuneţi când preconizaţi ieşirea din insolvenţă? Dar, în situaţia actuală, binele făcut sigur vi-l asumaţi!
10. CEH a continuat să funcţioneze şi a reprezentat în perioadele dificile de iarnă un pilon de susţinere a sistemului energetic naţional. Cum vedeţi rezolvarea efectelor de mediu având în vedere că a fost întrerupt angajamentul cu partenerii chinezi, au părăsit şantierul de la Paroşeni antreprenorii germani şi la Mintia nu se mai fac investiţii în componenta de mediu şi este posibil ca din acest punct de vedere termocentrala să fie oprită?
11. Conştientizaţi că în condiţiile date sunt necesare disponibilizări semnificative. Ce anume aţi făcut dvs. în domeniile:
a. protecţiei sociale (salarii compensatorii / venituri în completare ce necesită HG-uri şi fonduri alocate prin buget)?
b. Păcii sociale?
12. Care va fi starea de securitate şi sănătate în muncă date fiind condiţiile specifice acestui domeniu cu riscuri majore, după terminarea materialelor de la SNÎMVJ puse la dispoziţie prin efortul fostei conduceri a ministerului?
13. S-au îmbunătăţit performanţele pe piaţă ale CE Hunedoara SA – societate în insolvenţă (produce mai ieftin, vinde mai scump, a crescut producţia sau calitatea, are o pondere pe piaţa de energie mai mare ca înainte de insolvenţă etc.)?
14. Care sunt pierderile operaţionale ale Societăţii CE Hunedoara SA în insolvenţă, nu cumva mai mari ca înaintea insolvenţei?
Care sunt promisiunile politice neonorate la care aţi făcut referire în ieşirile publice în legătură cu politicienii? Nominalizaţi.
16.Pe ce vă bazaţi afirmaţia?

Cu deosebit respect,
Laurenţiu Nistor, deputat PSD de Hunedoara

[slideshow_deploy id=’13837′]