Lupeni. Copiii ne învață colectarea selectivă

Sunt mici, dar au planuri mari, Copiii de la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Lupeni vor să îi înveţe şi pe cei mari lecţia ecologiei şi a colectării selective. 

 IMG_20160511_160638
 
Elevii, alături de profesorii îndrumători, a-au înscris într-o competiţie naţională, la care au luat startul peste 250 de şcoli din ţară, şi au organizat o serie de acţiuni, inclusiv o „paradă verde”.
 În total, vorbim despre peste 100 de elevi din Lupeni, de la Şcoala Gimnazială nr. 2 care, împreună cu cadrele didactive, vor să „predea” importanţa colectării selective a deşeurilor şi a recuclării acestora. Punctul culminant a fost „parada verde” din municipiu, în timpul căreia s-au împărţit fluturaşi şi pliante pentru localnicii din Lupeni, cărora cei mici au vrut să le transmită mesajul că sunt înscrişi în cadrul Proiectului „Şcoala Zero Waste”, competiţie organizată la nivel naţional.
IMG_20160512_090833
Dar activităţile au fost mult mai multe şi mai diversificare în tot acest timp. „Copiii au adunat până acum în jur de 4 tone de hârtie şi carton, care au fost predate unei firme de colectare specifice şi ne dorim să îi încurajăm şi pe ceilalţi să încerce să reducă consumul, să aibă grijă de ceea ce se întâmplă cu deşeurile, să înţeleagă că uneori le putem refolosi şi să încerce să colecteze selectiv, deşi din păcate nu există încă în localitate containere speciale Este un concurs naţional, oganizat de EcoStuff, iar în acest an a participat şi Şcoala Generală nr. 2.
IMG_20160512_101728
Au fost activităţi de reciclare creativă, în cadrul cărora copiii au realizat obiecte din materiale reciclabile, acţiuni de informare cu priire la reciclare şi avantajele ei”, a declarat Emanuela Mircea, profesor de geografie, coordonator al proiectului. Până acum, elevii din Lupeni au ecologizat spații verzi sau drumuri forestiere din apropierea școlii, au plantat copaci în curtea școlii, flori în grădina din fața școlii sau gard viu pe lângă gardul școlii, au confecționat obiecte din materiale reciclabile – pe data de 1 iunie 2016 va fi organizată o expoziție cu tombolă cu aceste produse, au colectat hârtie, carton, pet-uri și doze de aluminiu (aproximativ 4 tone de hârtie și carton până acum și mai avem o rundă de colectare), au vizionat filmulețe legate de procesul de reciclare a diverselor deșeuri, au primit informații despre produsele reciclabile și au realizat panouri informative legate de reciclarea diferitelor deșeuri, au realizat eseuri pe teme de ecologie. De asemenea, au participat la discuții de grup în vederea reducerii poluării orașului și au gândit soluții pe care să le transmitem mai departe celor care conduc localitatea, au vizitat centre de colectare a deșeurilor pentru a observa procesul selectării deșeurilor; au vizitat stația de epurare Dănuțoni de la Livezeni, cea mai mare din Valea Jiului, pentru a înțelege procesul de curățare a apelor menajere și reziduale și au realizat scurte filmulețe motivaționale pentru încurajarea colectării selective a deșeurilor.
IMG_20160512_110312
Şcoala „Zero Waste” este un concurs naţional de educaţie ecologică şi colectare selectivă destinat tuturor şcolilor din învăţământul primar şi gimnazial (clasele I – VIII) din România, iar competiţia se va finaliza în data de 27 mai. Potrivit organizatorilor, ideea „Şcoala Zero Waste” a venit în 2013 după ce s-a observat că în România sunt puţine şcoli care au programe extinse sau permanente de educaţie ecologică. „Dacă dorim să ne îndreptăm către o lume curată şi sănătoasă,  O Lume cu Zero Deşeuri, componentă educaţională este o soluţie evidenţă, organizarea de sesiuni de training şi workshopuri de educaţie ecologică pentru elevi devenind o necesitate. Pentru a face procesul de învăţare mai atractiv am introdus competiţia”, spun cei de la EcoStuff pe pagina oficială a acestui program.
Desfăşurarea competiţiei este simplă. Şcoala care acumulează cele mai multe puncte este considerată câştigătoare. Punctele se obţin din organizarea a cât mai multor acţiuni educaţionale din lista oferită de organizatori şi din colectarea selectivă a cât mai multor deşeuri reciclabile.
La finalul Concursului, EcoStuff România împreună cu partenerul şi sponsorii concursului vor acordă şcolilor şi elevilor câştigători.
[slideshow_deploy id=’33102′]