Strategia energetică în stand-by

Minerii mor în subteranele Văii Jiului, energia țării este în derivă, iar strategia energetică este pe nicăieri. România încă nu are o strategie energetică. Anul trecut, pe mandatul premierului Dacian Cioloș, s-a întocmit un draft al strategiei energetice. Un deputat din județul Mehedinți vrea să afle de la ministrul Energiei, Toma Petcu, când va fi pusă în aplicare strategia energetică.

“Sunt foarte îngrijorat de situația în care se găsește sectorul energetic din punctul de vedere al dimenisiunii sale strategice. În anul 2016, ați găsit la minister un draft consistent al strategiei energetice făcut de un consultant de prestigiu. Aș dori să vă întreb ce intenționați să faceți cu acest proiect. Când România va avea o strategie energetică actualizată și care au fost costurile totale angajate până acum de ministerul energiei în legătură cu procesul de revizuire al strategiei energetice?”, arată deputatul din județul Mehedinți în interpelarea adresată ministrului Energiei.

Același deputat vrea să afle care sunt stocurile de cărbuni. Huila este inclusă în strategia energetică a României. În cinci rânduri. Singurul lucru clar specificat legat de activitatea minieră din Valea Jiului prevede închiderea unităților miniere.

“Producția de lignit și huilă în România depinde direct de cererea națională de materie primă în sectorul de producere a energiei electrice, ce acoperă aproape în întregime consumul de lignit și huilă. Rolul cărbunelui în mixul de energie electrică va depinde de competitivitatea prețului materiei prime. Pentru huila consumată în cadrul CEH, planul de restructurare a companiei aprobat de Ministerul Energiei prevede menținerea producției la minele Vulcan și Livezeni. Producția în cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului va fi menținută până în 2018”, arăta draftul strategiei energetice a României.

[slideshow_deploy id=’19661′]



« (Știre anterioară)